Purple #Solo: Ekološki prihvatljivo urbano opločavanje

Purple #Solo: Ekološki prihvatljivo urbano opločavanje

(Foto: Purple Alternative Surface)

Francuski start-up Purple Alternative Surface razvio je šesterokutne ploče kao inovativno, ekološki odgovorno i modularno rješenje za suočavanje s izazovima recikliranja i propusnosti tla

Purple #Solo ploče izrađene su od plastičnog otpada i kompozitnih materijala koji se trenutno ne recikliraju, kao što su lopatice vjetroturbina koje na kraju životnog vijeka često završavaju na odlagalištima. Jednostavne za ugradnju zahvaljujući sustavu spajanja klipova, ove pločice mase 5 kg su propusne i filtrirat će kišnicu, koja će zatim u potpunosti teći u podzemlje.

»Opločene površine mogu odvoditi više od 270 litara u sekundi po hektaru«, kaže Sébastien Molas, izvršni direktor Purple Alternative Surfacea.

Ovakav šuplji pločnik može zadržati 40 litara vode po četvornom metru prije nego što je postupno ispusti natrag u zemlju. Sprječavajući otjecanje vode, spriječit će rizik od poplava ili onečišćenja te olakšati navodnjavanje zelenih površina. Ploče donose i uštede na zemljanim radovima, smanjiti volumen korištenog zrnastog materijala i smanjiti volumen retencijskih bazena.

Za opločavanje parkirališta i biciklističkih staza

Konstruirane da izdrže težinu od 60 tona po cm², ove nove ploče pružaju veliku stabilnost i raspoređuju opterećenje na veliku površinu. Namijenjene su, između ostalog, za pokrivanje parkirnih mjesta, manje brzih cesta (s brzinama ispod 50 km/h) i biciklističkih staza.

Nakon dvije godine istraživanja i razvoja, razvoja i konačnog testa u punoj mjeri provedenog – uspješno – ploče su puštene u prodaju.

No tvrtka koja ih je razvila nema namjeru stati na tome: sada razmišlja kako integrirati senzore u ove plastične pločnike kako bi stvorili povezane pješačke prijelaze, poboljšali sigurnost određenih opasnih prijelaza itd., a sve u skladu s pametnim gradovima sutrašnjice.


Više informacija na: https://www.purplealternativesurface.com

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni