Pudlica kao dvogrbi slon s krilima

Pudlica kao dvogrbi slon s krilima

(Ilustracija: Belinda Hankins Miller, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons)

Kada nam pudlice prodaju oni koji ne znaju što je pudlica, a mi sretni da potrošimo naš EU novac, samo da ga potrošimo, onda je logično da takve pudlice nikada i nigdje ne mogu biti jeftine

Dr.-Ing. Viktor Simončič

Ljudi koji su završili posebne studije sjede bez posla ili rade na mjestima koja nemaju ništa zajedničko s njihovom strukom. Zato je viša tehnička naobrazba u nas još neproduktivna… (Anton Pavlovič Čehov)

Viktor Simončič

Engleski sam učio pomoću Assimil priručnika i ploča. Do beskonačnosti sam preslušavao kazete i ponešto zapamtio. Sjećam se lekcije, kada je negdje u Rusiji bogati general pozvao Židova trgovca svime i svačime (je li se zvao Samuel) – i zatražio da mu nabavi pudlicu, koju je želio kćeri pokloniti za rođendana. Pitao ga je koliko košta pudlica. Samuel je rekao da su pudlice jako rijetke u Rusiji i da će koštati najmanje 100 rubalja. Kako general nije ni trepnuo, Samuel je pojasnio da bi lijepa pudlica mogla koštati i 150 rubalja. General se složio. Došavši kući, Samuel je pitao ženu Saru: »What kind of the thing is a poodle?«

To s pudlicama često koristim u šali, kada me supruga poslije neke posjete negdje i poslovnih razgovora s nekim, kada je ponuda bila na granici »vjerovali ili ne« pita kako je bilo, u šali znam odgovoriti kako je bilo dosta »pudlica«. Od kada raspisujemo natječaje s EU sredstvima, čini mi se da je sve više kompanija koje dolaze prodavati pudlice, ma šta to one za njih bile.

Lekciju s pudlicama savladali su izvjesnom u bosansko-hercegovačkom konzorciju, koji je dobio posao izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Babina Gora. Iz referenci koje su mi dostupne, zaključujem da oni s izgradnjom centara za gospodarenje s otpadom baš nisu na ti. Isprika, ako su izgradili sličan centar onome kakav će biti na Babinoj Gori, a da sam informaciju o tome previdio https://zg-magazin.com.hr/dosta-vjerovanju-na-majke-mi/.

Za Piškornicu se razmatra tehnologija koja se nije proslavila u Mariboru

Potvrdu sam dobio nakon njihovog prošlotjednog studijskog putovanja po Sloveniji. Obavijestili su me prijatelji da su u Mariboru posjetili tamošnju sortirnicu otpada, čija tehnologija se prema onome što čujem baš nije proslavila. Ne znam jesu li im to domaćini i pojasnili. Onako usput, očekujem da bi ta sortirnica mogla biti postavljena u Piškornici. Toplo preporučujem odgovornima s Piškornice da se na licu mjesta uvjere o (ne)učinkovitosti tehnologije. Volio bih da griješim u ocjeni, jer poznajem izvođače Piškornice.

Povelika delegacija konzorcija koji gradi Babinu Goru posjetila je i centar gospodarenja s otpadom u Ljubljani. E tu su promašili »ceo fudbal«, kako se nekada govorilo kod baš pravih promašaja. U Ljubljanu su došli pogledati obradu biootpada. Vjerujem da im je netko pojasnio da ono što je izgrađeno u Ljubljani nema veze s tehnologijom koja se zahtijeva za Babinu Goru. U Ljubljani se bio otpad obrađuje anaerobno, digestijom, razgradnjom bez prisustva kisika, pri čemu se dobiva bioplin.

Na Babinoj Gori se bio otpad planira obraditi aerobnim postupkom, uz aeraciju. Tehnologije, različite kao dan i noć, kao nebo i zemlja. Zamišljam kako su članovi delegacije u čudu gledali ljubljansku tehnologiju, ne sanjajući da Babina Gora nije nalik na pudlicu koju su imali u mislima, već da sliči dvogrbom slonu s krilima.

Baklja za plin kojeg nema

Ovaj konzorcij je bio izabran i kao najbolji ponuditelj u natječaju za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje. U žalbenom postupku je odabir bio proglašen nevažećim i izabran je drugi izvođač – domaći konzorcij. Nisam nesklon pomisli da se i taj konzorcij snalazi s pudlicama.

Onako usput, jedino kod nas je uspjelo povezati dan i noć, na izgradnji Lučinog razdolja. Tamo kod obrade bio otpada ima baš svega. Nešto nalik papazjaniji. Ima i dodavanja svježe trave biootpadu iz komunalnoga otpada kako bi digestija uopće proradila, pa onda ima vjetrenja – luftanja, pa aerobne razgradnje – kompostiranja, a na kraju, kod odlaganja i postavljanje baklje, sa zahtijevanom 50-godišnjom garancijom, za sagorijevanje plina na plohi gdje će se odlagati obrađeni biootpad. Baklja za plin kojeg nema i koji je nestao već kada je dodana svježa zelena trava https://zg-magazin.com.hr/frankeinstein-je-projektirao-cgo-lucino-razdolje/.

Nije mi poznato u kojem smjeru se uputio hrvatski konzorcij da pronađe sličnu pudlicu onoj s Lučinog razdolja. Ne znam što su vidjeli, ali to što jesu sigurno ne liči na dvogrbog slona s krilima s Babine Gore.

Odvoz otpada u Šibeniku će (značajno) poskupiti

Jedino što se za sada zna, da su centri Marišćina i Kaštijun promašili »ceo fudbal«. Hoće li s Centrom Bikarac biti fulan »ceo« ili uz puno sreće samo dio »fudbala«, nemam dvojbe. Upozoravao sam na vrijeme. Čak su me i platili da upozorim, a nisu pročitali. Isto kao i u slučaju Marišćina.

Poruka stanovnicima Šibenika – ne bunite se na trenutno povećanje cijene odvoza otpada. Budite sretni jer je to puno jeftinije od onoga što ćete uskoro plaćati. Kao da će bolje biti s Biljanima Donjim, Piškornicom, Lećevicom, Šaguljama…

Kada nam pudlice prodaju oni koji ne znaju što je pudlica, a mi sretni da potrošimo naš EU novac, samo da ga potrošimo, onda je logično da takve pudlice nikada i nigdje ne mogu biti jeftine. Volio bih da nisam u pravu. Pozivam da me se demantira i ako je potrebno stručno diskvalificira. Ima li tko petlju u Fondu ili Ministarstvu? Da se pozove u pomoć HUGO i profesorica Anić zajedno s JASPERS-om? Moš’ mislit!

Zašto se prvo ne pogledaju uspješna domaća rješenja?

Pitam odgovorne za trošenje našeg EU novca, kada su već odabiru izvođači bez relevantnog iskustva, zašto ih ne obavežete da prije odlaska u druge države pogledaju domaća rješenja? Tehnixova kompostana u Koprivnici je tehnološki vrh konvencionalnog kompostiranja.

Da o prednostima Tehnixove tehnologije sortiranja na izvoru odvojeno prikupljenoga, kao i mješovitoga otpada, koja omogućuje dobivanje skoro 100 % čistih frakcija, u usporedbi s drugim sortirnicama na kojima je uspjeh ako se postigne 90 %, uz deset puta niži utrošak energije, ponovno ne trošim riječi.

A da netko dođe na ideju da pogleda kakve pudlice nude konzorciji koji dobivaju poslove? Logično je da posao dobivaju zbog iskustva s pudlicama! Izgledaju li njihove pudlice kao dvogrbi slona s krilima ili drugačije? Kaštijun i Marišćina bi bili sretni da barem liče na dvogrbog slona s krilima. Ma nemreš belivet što je sve moguće u Lijepoj Našoj. Je li tomu tako jer tehnička naobrazba u nas neproduktivna, kako kaže AP Čehov?

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni