Ptice selice mogu izgubiti smjer

Ptice selice mogu izgubiti smjer

New York Times u svom članku piše kako su ih istraživači potom premijestili u kućice koje su prekrili aluminijem kako bi blokirali buku između 50 kiloherca i 5 megaherca. Naime, sumnjali su da elektromagnetski signali zbunjuju crvendaće, koji se zbog toga ne mogu orijentirati. Nakon što su ih premijestili pticama se ponovno vratio osjećaj za smjer.

Znanstvenici su otkrili kako ptice selice mogu izgubiti svoj smjer leta kada su izložene elektromagnetskim signalima iz radija i elektroničkih uređaja. Ptice koje lete na sjever ili jug po godišnjim dobima oslanjaju se na zemljino magnetsko polje, koje im pomaže da zadrže smjer leta. Čak i ptice koje se nalaze u sobama bez prozora će pokušati letiti prema željenom migracijskom smjeru. No, kada su istraživači stavili crvendaće u male drvene kućice na Sveučilištu u Oldenburg, koji se nalazi u gusto naseljenom području na sjeverozapadu Njemačke, ptice nisu bile u stanju orijentirati se.

The New York Times u svom članku piše kako su ih istraživači potom premijestili u kućice koje su prekrili aluminijem kako bi blokirali buku između 50 kiloherca i 5 megaherca. Naime, sumnjali su da elektromagnetski signali zbunjuju crvendaće, koji se zbog toga ne mogu orijentirati. Nakon što su ih premijestili pticama se ponovno vratio osjećaj za smjer.

One su se opet mogle orijentirati, čak i kada su istraživači uveli elektromagnetske smetnje u istom rasponu u aluminijskim kućicama. Pokusi su ponavljani sedam godina tijekom sezone migracije tih ptica, a svaki puta su se potvrdili isti rezultati.

Istraživanje o ovoj pojavi je objavljeno u časopisu Nature. Ovo istraživanje nije testiralo utjecaj signala koje emitiraju vodovi ili mobiteli, koji su izvan raspona od 50 kiloherca do 5 megaherca.

(zg-magazin)