Ptice je najbolje odvratiti laserom prije gniježđenja

Ptice je najbolje odvratiti laserom prije gniježđenja

Piše: Matej Knežević

Na Facebook stranici “I to je Zagreb” jedan od Zagrepčana iznio je zanimljivu ideju kako se riješiti vrana. Zlatan Juras, naime, već dulje vrijeme pokušava obuzdati agresivne vrane na području Maksimira, točnije u Ravnicama. Kako kaže, godinama zove Zrinjevac da uklone gnijezda. Odgovor uvijek isti: u petak je još prerano, a u ponedjeljak prekasno jer već sjede na jajima.Ističe, kako ne pomišlja na zračnu pušku, ali ga jako smeta to što su ptice postale agresivne, te napadaju ljude, djecu, pse, mačke.

S toga je počeo eksperimentirati sa svjetlom. Kako smatra gospodin Juras, ljudsko oko u prosjeku može vidjeti svjetlost s valnom duljinom u rasponu od 390 do 750 nm, dok je kako kaže proučavanjem vrana zaključio da im posebno smeta valna duljina od 650 do 750 nm.  Ubrzo se dosjetio,  kako je najobičniji laser najbolji za obračun sa svrakama u kvartu. Zaključuje, kako se ptice ne usude više letjeti u blizini.

Za rješenje smo pitali i BIOM, udrugu koja se bavi pticama.  Vedran Lucić iz spomenute udruge, naglasio je najprije kako se radi o gačcima, a ne o vranama. Pritom nadodaje, kako je na slični način rješavanja jedna nizozemska firma Bird Control Group. Ona nudi svoja nudi za mjesta poput aerodrome i poljoprivrede te su namijenjeni za kontinuirano korištenje. Pritom nadodaje:

“Ne ulazeći u zakonsku pozadinu prihvatljivosti ovog rješenja, možemo samo reći da bi bili najučinkovitije i najprihvatljiviji prije gniježđenja samih ptica, da ih odvrati od potencijalnoga mjesta gniježđenja”.

Lucić smatra, kako je riječ o tjeranju gačaca za vrijeme gniježđenja što je u biti protivno zakonu. koji kaže da se ptice ne smije uznemirivati za vrijeme gniježđenja. Zaključuje kako je potrebno je imati na umu sigurnost građana te da nekontrolirana upotreba ovakvih uređaja može dovesti do raznih problema, poput prometnih nesreća i uznemiravanja drugih ljudi.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni