Psi koji predviđaju epileptički napad i dijabetičku komu

Psi koji predviđaju epileptički napad i dijabetičku komu

„Psi pomagači poznati su u svijetu po tome da mogu predvidjeti epileptički napadaj i dijabetičku komu te lavežom upozoriti oboljelu osobu koja tada na vrijeme može primjereno reagirati“, istaknula je Katalenić.

Predstavnici Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet jučer su se sastali sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem na kojem su predstavili nove programe Udruge. Riječ je o programima „Školovanje i dodjela pasa pomagača za osobe s epilepsijom“ i „Školovanje pasa pomogača za osobe s dijabetesom“.

Predsjednica Udruge Mira Katalenić je objasnila kako se radi o programima koji su u početnoj fazi razvoja. Tako bi se u narednoj godini obučilo pet pasa, koji bi imali važnu ulogu u životu osoba oboljelih od epilepsije i dijabetesa. „Psi pomagači poznati su u svijetu po tome da mogu predvidjeti epileptički napadaj i dijabetičku komu te lavežom upozoriti oboljelu osobu koja tada na vrijeme može primjereno reagirati“, istaknula je Katalenić.

Pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Marinka Bakula, naglasila je da će Grad Zagreb podržati projekte svog dugogodišnjeg partnera Udruge za školovanje pasa vodiča.

(zg-magazin)