Prvosvibanjski prosvjed: Mijenjajte smjer ili ćemo mi vas!

Prvosvibanjski prosvjed: Mijenjajte smjer ili ćemo mi vas!

Sindikalisti pozivaju vlast da  “prestane voditi građane u smjeru kontejnera u potrazi za plastičnim bocama”

ZAŠTO PROSVJED: U Hrvatskoj je gotovo 400.000 nezaposlenih, 85.000 radnika radi bez plaće, iseljavanje mladih je u porastu, a država ne poduzima ništa. Zbog promašene politike pada proizvodnja, nestaje industrija i gase se radna mjesta. Bogati postaju sve bogatiji, siromašnih je sve više, navode sindikalisti

Čelnici pet sindikalnih središnjica ponovno su pozvali građane da u što većem broju 1. svibnja dođu na Trg bana Jelačića na prosvjedni skup protiv politike na vlasti pod geslom “Mijenjajte smjer”.

Sindikalni čelnici očekuju da će se na središnjem zagrebačkom trgu na Praznik rada u podne okupiti daleko više ljudi od 15 do 20 tisuća članova sindikata koje će organizirano dovesti iz svih krajeva Hrvatske, jer se zbog interesa brojnih organizacija i udruga taj skup iz sindikalnog pretvorio u sindikalno-građanski prosvjed.

S obzirom da su prvosvibanjski prosvjed protiv Vlade dosad podržali Kaptol i braniteljske udruge, a dolazak svojih članova najavile su i neke političke stranke, poput Hrvatskih laburista, sindikalci ističu da se ne misle ograđivati od politike. Na prosvjedu neće biti stranačkih obilježja, ali može doći svatko tko želi.

Maksimirski grah uz glazbu

“Pozvali smo sve građane na prosvjed i nije nas briga tko će se odazvati i tko će to politički iskoristiti. To je prosvjed protiv politike na vlasti, da je ta politika bila bolja prosvjeda vjerojatno ne bi niti bilo”, izjavio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Prosvjednici će se okupiti na Trgu Francuske Republike odakle će povorka u 11 sati krenuti prema Trgu bana Jelačića, a sam prosvjedni skup počet će u podne i trajati između sat i 15 minuta i sat i pol. Nakon prosvjeda sindikati više ništa neće organizirati osim povratka sindikalnog članstva koje će doputovati u Zagreb, a predsjednici središnjica najavili su da će odšetati do Maksimira gdje proslavu 1. svibnja organizira Grad Zagreb.

Zahtjevi i retorika sindikalaca uobičajeni su i gotovo istovjetni sličnim prigodama prijašnjih godina – traži se veće oporezivanje banaka i financijskog sektora, odustajanje od politike štednje, otvaranje radnih mjesta, rast plaća i mirovina i sl., a vlast poziva da “prestane voditi građane u smjeru kontejnera u potrazi za plastičnim bocama”.

Vladi je upućen 21 zahtjev, kao podsjetnik na predizborni program Kukuriku koalicije “Plan 21”, te joj se ujedno poručuje: “Posljednji je trenutak, mijenjajte smjer! Narod vas je izabrao, narod će vas i maknuti”.

U Maksimiru će biti podijeljeno 50 tisuća porcija graha te je pripremljen prateći kulturni program. Podjela graha počet će u 11 sati i trajati do 13, a nakon pauze, krenut će ponovo u 14 sati, pa sve do 19 sati, krenut će ponovo sve do 19 sati, odnosno dok ima graha. (hina / zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni