Prvog vikenda 2019. na Sljemenu voze najbolji slalomaši svijeta

Prvog vikenda 2019. na Sljemenu voze najbolji slalomaši svijeta

»Nakon dugo godina napokon smo ušli u odličan vikend termin«, reako je Vedsran Pavlek koji zahvaljujući tome na Sljemenu očekuje još veći broj posjetitelja i navijača. »Osobito nas raduje što će na krilima sjajnih rezultata Istok i Matej imati priliku pokazati svoju formu i na Crvenom spustu«, kazao je direktor Organizacijskog odbora slalomskih utrka

Najbolje slalomašice i slalomaši svijeta prvog vikenda u novoj godini okupit će se u Zagrebu na utrkama Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“ 2019. Slalomske utrke za žene i muškarce održat će se u subotu i nedjelju, 5. i 6. siječnja, a u Zagrebu i na Sljemenu traju završne pripreme za jedan od najvećih sportskih događaja u Hrvatskoj, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije u Kristalnoj dvorani hotela Westin. Sljemenske utrke svake godine ugošćuju 150 najboljih svjetskih slalomašica i slalomaša te više od 400 članova ekipa iz oko 25 zemalja s četiriju kontinenata, a utrke prate mediji iz čitavog svijeta. Za utrke se redovito akreditira oko 500 domaćih i stranih novinara i fotoreportera.

Dan uoči svake utrke, od 18 do 19 sati, na klizalištu „Ledeni park“ na Trgu kralja Tomislava, kao dio programa zagrebačkog adventa, održat će se javno izvlačenje startnih brojeva za žensku, odnosno mušku utrku. Petnaest najboljih skijašica i skijaša, uz prisustvo brojnih zaljubljenika u skijanje, otklizat će po svoje brojeve.

Utrke Snježne kraljice dobile su sredinom tjedna i službeno zeleno svjetlo na FIS-ovoj snježnoj kontroli, a da je Sljeme u potpunosti spremno za utrke potvrdio je i Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora slalomskih utrka: »Pogodni vremenski uvjeti i modernizirani sustav zasnježenja omogućili su nam da stazu otvorimo još u utorak 18. prosinca za građanstvo, najranije do sada. Diljem Crvenog spusta imamo dovoljne količine snijega i ne očekujemo nikakva iznenađenja te u miru radimo na završnim pripremama za utrke i bogat popratni program«.

Odličan vikend termin

»Nakon dugo godina napokon smo ušli u odličan vikend termin, što je u organizacijskom smislu pomalo izazovno, ali uz iskusni tim koji nas prati i ove godine vjerujem da ćemo ponovno vrlo uspješno odraditi posao«, reako je Pavlek koji zahvaljujući tome da se utrke voze tijekom vikenda na Sljemenu očekuje još veći broj posjetitelja i navijača. »Osobito nas raduje što će na krilima sjajnih rezultata Istok i Matej imati priliku pokazati svoju formu i na Crvenom spustu«, kaže Pavlek.

Miho Glavić, predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza i čelnik Organizacijskog odbora utrka podsjetio je da se jedan ovakav »globalni sportski događaj« već 13. put događa u našem gradu, što doprinosi turističkoj promociji Zagreba, ali i ostatka zemlje u svijetu. Kazao je da u pripremi i realizaciji utrka sudjeluje oko 2000 ljudi.

Osim toga što se utrke održavaju vikendom, publiku će ove godine na Sljeme privući i recentni uspjesi naših slalomaša. Podsjetimo, na slalomskoj utrci za Svjetski kup voženoj proteklog vikenda u talijanskoj Madonni di Campiglio Istok Rodeš osvojio je sjajno sedmo mjesto s visokim startnim brojem 66, a pritom je drugu vožnju odvozio s trećim najbržim vremenom. Vrlo uspješan bio je i Matej Vidović koji je ostvario također rezultat karijere osvojivši 18. mjesto.

Skijaši se žele dokazati pred domaćom publikom

»Iz godine u godinu svi u reprezentaciji s nestrpljenjem iščekujemo nastup pred domaćim navijačima, na nama najdražoj utrci na Sljemenu. Utrkama se vesele i svi ostali natjecatelji iz drugih reprezentacija koji stižu u Zagreb, jer riječ je o posebnoj stanici u Svjetskom kupu s prekrasnim ugođajem, sjajnim navijačima i boravkom u glavnom gradu koji se nalazi u neposrednoj blizini skijališta«, poručio je hrvatski reprezentativac Istok Rodeš, a uvjetima na stazi zadovoljan je Matej Vidović: »Što se tiče uvjeta, mogu reći da staza nikada nije bila u ovako dobrom stanju. Užitak nam je trenirati na njoj i vrlo smo motivirani. Vjerujem kako su i meni i Istoku rezultati iz Madonne di Campiglio dodatan poticaj da i pred domaćom publikom pokažemo što možemo. Stoga, pozivam sve navijače da nam budu vjetar u leđa i da nas što glasnije bodre na Sljemenu«.

Osim njih dvojice, Hrvatsku će na slalomskim utrkama Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“ 2019. predstavljati još Filip Zubčić i Elias Kolega. Naše najbolje skijašice Leona Popović i Ida Štimac neće nastupiti na Sljemenu zbog ozljeda, ali zato će sljemenska publika imati prilike na djelu vidjeti talentiranu mladu skijašicu Andreu Komšić. Također, gledatelji kraj staze moći će ponovno pozdraviti najboljeg hrvatskog skijaša svih vremena i mentora reprezentacije Ivicu Kostelića koji će gledatelje predvožnjama s kamerom uvesti u obje utrke.

Ženska slalomska utrka na rasporedu je u subotu, 5. siječnja. Start prve vožnje bit će u 13, a druge u 16 sati. Muški slalom održava se dan kasnije, u nedjelju, 6. siječnja, s početkom prve vožnje u 12.15, te druge u 15.30 sati.

Slike iz Zagreba i sa Sljemena obići će i ovog puta sve kontinente
Žensku i mušku utrku Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“ 2019. uživo će prenositi Hrvatska radiotelevizija (HRT). Interes stranih TV stanica ponovno je izniman, a prizori iz Zagreba i sa Sljemena obići će i ove godine sve kontinente i pritom će doprijeti do više od 300 milijuna ljudi diljem svijeta.
Ulaznice za skijaški spektakl u prodaji
Ulaznice za žensku utrku dostupne su po cijeni od 30 kuna za odrasle, dok cijena ulaznice za djecu od 7 do 15 godina (rođenu od 1.1.2004. do 31.12.2011.) iznosi 15 kuna. Cijene ulaznica za mušku utrku iznose 50 kuna za odrasle i 25 kuna za djecu. Cijena paketa ulaznica za obje utrke za odrasle iznosi svega 60 kuna, a za djecu 30 kuna. Za djecu do sedam godina u pratnji roditelja ulaz je besplatan oba dana. Uz atraktivne utrke ženskog i muškog slaloma, gledateljima je kupnjom svih vrsta ulaznica u cijenu uključen prijevoz, nastup DJ-a, hrvatska navijačka zastavica, te ponovno besplatna hrana i piće po čemu je Sljeme jedinstveno u svijetu. Ulaznice za skijaški spektakl na Sljemenu mogu se kupiti putem on line sustava www.ulaznice.hr te na ovim prodajnim mjestima.

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni