Prvo žuto taksi vozilo na ulicama američkog grada Chicaga

Prvo žuto taksi vozilo na ulicama američkog grada Chicaga

(Naslovna fotografija: Čikaški žuti taksi, pinterest.com)

Na današnji dan, 1. prosinca 1915. godine, u američkog gradu Chicagu u saveznoj državi Illinois, počeo je prometovati prvi žuti taksi.

Taksi žute boje jedan je od prepoznatljivih simbola američkih gradova, u prvom redu New York Cityja.

Žute taksije u New York Cityju uveo je Harry Allen koji je 1907. uvezao prva vozila iz Europe, točnije iz Francuske. Za žutu se boju odlučio zato što je izražajna i zato što su žuta vozila lako uočljiva s velike razdaljine. Tijekom godina, njujorški je taksi mijenjao marke automobila koje su korištene za taksi vozila. Danas se uglavnom koriste Ford Crown Victoria i Lincoln Town Car, koji se gotovo i ne razlikuju po udobnosti ali i po nekim drugim karakteristikama.

No, vratimo se čikaškom žutom taksiju.

Poznatu čikašku Yellow Cab Company osnovao je John Daniel Hertz. Što se tiče žute boje za taksi vozila, Sveučilište u Chicagu provelo je istraživanje čiji su rezultati pokazali da je žuta boja doista najbolji izbor zbog svoje jarkosti i uočljivosti. “Žuta” taksi služba u Chicagu započela je svoj rad sa 40 taksi vozila. Cijene su im bile vrlo konkurentne jer su bile niže od cijena gradskog prijevoza. Nije trebalo mnogo vremena da postanu najveća taksi služba u SAD-u. Zahvaljujući franšizama raširili su se u mnogim američkim gradovima.

Inače, John Daniel Hertz, osnivač kompanije Yellow Cab, na početku 20. stoljeća bavio se poslovima koji su bili povezani s razvojem automobilske industrije. Posebice ga je zanimalo iznajmljivanje automobila i taksi vozila. Ostao je zapamćen po svojoj korporaciji Hertz, koja je i danas jedna od najvećih rent-a-car tvrtki u svijetu. Prisutni su u 145 zemalja širom svijeta.

Pripremila: Melita Funda