Prvo uspješno slijetanje zrakoplova na brod, predstavljen Airbus A380

Prvo uspješno slijetanje zrakoplova na brod, predstavljen Airbus A380

(Prvo slijetanje zrakoplova s čvrstim krilima na ratni brod: Eugene Burton slijeće na USS Pennsylvania u zaljevu San Franciscoa 18. siječnja 1911.)

S kapacitetom od 525 do 853 putnika i maksimalnom težinom od 590 tona Airbus A380 je najveći putnički zrakoplov na svijetu

Dogodilo se na današnji dan, 18. siječnja:

1947.Ustav Narodne Republike Hrvatske: Prema Ustavu NR Hrvatske, koji je donesen 18. siječnja 1947., najviše tijelo državne vlasti bio je Sabor NRH. Prezidijum Sabora NR Hrvatske imao je širok djelokrug ovlasti. Predstavljao je uzemlji narodni suverenitet NR Hrvatske, a nekoliko dana poslije ustavne su odredbe bile dopunjene još širim ovlastima. Zakonom o imenu NR Hrvatske, Predsjedništvo Narodnog Sabora Hrvatske mijenja naziv u Prezidijum Sabora Hrvatske.

Ustavnim zakonom NRH o društvenom i političkom uređenju i republičkim tijelima vlasti, 1953. godine ukinut je Prezidijum Sabora NRH, a njegove ovlasti preuzima najviše tijelo izvršne vlasti u SR Hrvatskoj – Izvršno vijeće Sabora. Ustavom iz 1963. godine Narodna Republika Hrvatska preimenovana je u Socijalističku Republiku Hrvatsku, kad i ostalih pest jugoslavenskih republika. Ustavom SRH iz 1974. ponovno je osnovano najviše predstavničko tijelo – Predsjedništvo SRH.

814. – Franačka: U Aachenu umro prvi franački car i najmoćniji vladar Karlo Veliki (rođ. 2. 4. 742.). Naslijedio ga je sin Ludovik Pobožni, koji je 817. proglasio nedjeljivost carstva između vladarevih sinova; najstariji je sin suvladar i nasljednik carske titule.

1505. – Španjolski poštanski majstor Franz von Taxis dobio je zadatak uspostaviti poštansku vezu između Nizozemske i Beča te španjolskog i francuskog dvora.

1598. – Umro car Fjodor I. (rođ. 31. 5. 1557.), od 1584. godine nasljednik prvoga cara Ivana IV. Groznog i posljednji član dinastije Rjurikovič. Naslijedio ga je Mihajlo I. Fjodorovič, prvi član dinastije Romanov, koja vlada do 1918.

1701. – Pruska: Brandenburški izborni knez i pruski vojvoda Fridrik III. proglasio je Prusku kraljevnom te se okrunio kao Fridrik I.; počeo je uspon Pruske kao europske velesile.

1850. – Habsburška Monarhija: Posebnom ministarskom odlukom osnovna je žandarmerija, koja formalno spada pod vojsku te je zato i vojno organizirana. Ima ovlasti poduzimanja mjera protiv civilnih i vojnih osoba, a inače se bavi svim tipičnim zadacima policije.

1936. – U Londonu je umro pisac za mlade i pjesnik Rudyard Kipling (rođ. 1865.), tipičan pisac viktorijanskog razdoblja; zbog rođenja i djelovanja u Indiji, smatra se pjesnikom imperija. Najpoznatija su mu djela Knjiga o džungli i Druga knjiga o džungli.

James Cook

1778. – Na svom trećem putovanju Tihim oceanom, u potrazi za prolazom koji bi preko sjevera povezivao Tihi s Atlanskim oceanom, na Havaje stiže britanski kapetan James Cook, engleski pomorac i istraživač, čuven po svojim trogodišnjim putovanjima u istraživanju južnog Pacifika i priobalnih voda Sjeverne Amerike. Tada nazvani Sandwich otoke kasnije će se preimenovati u Havaje.

Otočje je tako nazvao po svom zaštitniku Johnu Montaguu, grofu od Sandwicha. Bio je to kraj »svijeta za sebe« i izolacije u kojoj su živjeli stanovnici Havaja, ali i kraj jedne od najsofisticiranijih civilizacija tog dijela svijeta. Otad će Havaji postati najpoznatije usputno stajalište, neka vrsta pit stopa, na svim trgovačkim rutama preko Tihog oceana.

1896. – Rentgenske zrake, poznate i kao X-zrake, područje su elektromagnetskog zračenja s valnim duljinama između 10 i 0,01 nm, što približno odgovara području između ultraljubičastog i gama zračenja. Najpoznatija njihova primjena je u dijagnostičkoj radiografiji i kristalografiji. Zbog svoje energije ubrajaju se u ionizirajuće zračenje. Wilhelm Conrad Röntgen objavljuje 1895. da je u modificiranoj Crookesovoj cijevi otkrio nevidljive zrake koje izazivaju fluorescenciju, prolaze kroz materiju, te se ne otklanjaju u magnetskom polju. Röntgen je te zrake nazvao X-zrake zbog njihove nepoznate prirode. Nedugo nakon toga, točnije 18. siječnja 1896. predstavljen je prvi stroj koji primjenjuje takvo zračenje.

1911.Eugene Burton Ely bio je jedan od pionira avijacije, zaslužan za prvo polijetanje i slijetanje aviona na neki brod. Dogodilo se to 18. siječnja 1911., kada je Ely uspješno sletio na američku krstaricu USS Pennsylvania u zaljevu San Francisca.

1919. Bentley Motors Limited je engleski proizvođač luksuznih automobila. Sjedište tvrtke je u gradu Crewe. Osnovao ju je 18. siječnja 1919. godine Walter Owen Bentley., koji je u Prvom svjetskom ratu proizvodio motore za zrakoplove.

Bentley_R-Type Continental

2005.Airbus A380 je dvopalubni, širokotrupni, četveromotorni, putnički zrakoplov kojeg proizvodi europska korporacija Airbus, podružnica EADS-a. S kapacitetom od 525 do 853 putnika i maksimalnom težinom od 590 tona u trenutku pojavljivanja najveći je putnički zrakoplov na svijetu. Izrađeno je pet A380 za testiranja i demonstrativne svrhe. Prvi A380, serijski broj MSN001 i registarske oznake F-WWOW, predstavljen je javnosti 18. siječnja 2005. u Toulouseu.

—–

Rođendani poznatih: Na današnji dan rođeni su francuski pisac i filozof Montesquieu (1689.), američki komičar Oliver Hardy (1892.), poznat po ulogama u filmskom serijalu “Stanlio i Olio”, američki glumci Cary Grant (1904.) i Kevin Costner (1955.), te Ingemar Stenmark (1956.), jedan od najpoznatijih i najuspješnijih alpskih skijaša u povijesti. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni