Prvo testiranje američkog “nevidljivog” razarača klase Zumwalt

Prvo testiranje američkog “nevidljivog” razarača klase Zumwalt

Brod je dugačak nešto više od 180 metara, a na radarima ne izgleda mnogo veći od ribarskog broda

Američki ratni brod, prvi od tri nova razarača klase Zumwalt (DDG 1000) u ponedjeljak je zaplovio rijekom Kennebec u Maineu te tako stigao do Atlantskog oceana, u prvom od nizu testiranja do službenog puštanja u funkciju sljedeće godine.

Brod je dugačak nešto više od 180 metara, teži gotovo 15 tisuća tona, što ga čini najvećim američkim razaračem u povijesti SAD-a. Zahvaljujući dizajnu, nevidljiv je za neprijateljske radare, a na radarima ne izgleda mnogo veći od ribarskog broda.

Pokreću ga četiri turbine ukupne snage 78 MW, zahvaljujuči kojima ova »morska neman« postiže brinu od 30,3 čvorova (56,1 km/h).  

Brod ima posadu od 130 osoba i naoružan je s dva 115 milimatarska automstska AGS (Advanced Gun Systems) topa dometa od čak 117 km.

Osim toga, tu je i sustav za vertikalno lansiranje raketa, rampa za spuštanje dva gumenjaka s čvrstom kobilicom, paluba za dva MH-60R helikoptera ili jedna MH-60R helikopter s tri VT bespilotne letjelice.

Iz mornarice poručuju kako je ovo prvi američki ratni brod s integriranim sustavom napajanja koji se sastoji od potpuno električnog sustava kojega pokreću plinske turbine.

Razarač je nazvan po bivšem zapovjedniku za pomorske operacije i najmlađem nositelju te dužnosti Elmu Russellu Zumwaltu Jr. Mediji prenose kako je izgradnja broda koštala oko 4 milijarde dolara, započela je 2009., a brod je završen prošle godine.

Razarač će, između ostalog, patrolirati i odvraćati potencijalne napadače te sudjelovati u zajedničkim i kombiniranim ekspedicijskim protuzračnim, protupodmorničkim i pomorskim akcijama.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni