Prvo putovanje najvećeg broda na svijetu

Prvo putovanje najvećeg broda na svijetu

Danskim čudom plovit će posada od 22 člana koja će se morati pomiriti sa sudbinom da će dulje vremena boraviti na otvorenom moru

Maersk Mc-Kinney Moller može ukrcati 18.000 standardnih šestmetarskih kontejnera tereta

Maersk Mc-Kinney Moller – najveći brod na svijetu – započeo je 16. srpnja svoje prvo putovanje iz luke Busan u Južnoj Koreji prema nizozemskom Roterdamu. Ploveći gigant dužine 400 metara i visine prosječne 20-katnice na odredište bi trebao stići, javlja Herald Sun, nakon punog mjeseca plovidbe, odnosno 16. kolovoza.

Brod zadivljuje u mnogo pogleda, a osobito interesantan je podatak da može ukrcati 18.000 standardnih šestmetarskih kontejnera tereta. Maersk Mc-Kinney Moller prvi je od deset planiranih velikih ‘Triple E’ brodova koje je za plovidbe između azijskih i sjevernoeuropskih luka naručila danska linija Maersk.

Konstruiran za sporiju plovidbu, na brzini od oko 16 čvorova (oko 30 kilometara na sat), ekonomičan je po pitanju potrošnje nafte i emisije ugljikov dioksida. Motor funkcionira na niskim okretajima, ali zato koristi veće propelere od uobičajenih kontejnerskih brodova. Danskim čudom plovit će posada od 22 člana koja će se morati pomiriti sa sudbinom da će dulje vremena boraviti na otvorenom moru. (poslovni.hr / zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni