Prvo pojavljivanje mornara Popaja, F. Cossiga – prvi strani predsjednik u Hrvatskoj

Prvo pojavljivanje mornara Popaja, F. Cossiga – prvi strani predsjednik u Hrvatskoj

Karikaturalnog obličja i naravi, Popaj je ubrzo stekao svjetsku popularnost, a bio je doživljavan kao simbol američke vrijednosti borbe za slobodu i zaštitu ugnjetavanih. Nadnaravnu snagu Popaj crpi iz špinata, pa se njime poticalo djecu na konzumaciju toga povrća

Dogodilo se na današnji dan, 17. siječnja:

1617. – Dana 17.1. obilježavamo obljetnicu smrti Fausta Vrančića (Šibenik, 1551. – Venecija, 20. 1. 1617.), hrvatskog polihistora, leksikografa, filozofa, poliglota, teologa i izumitelja. Vrančić, potomak ugledne šibenske obitelji, autor je historiografskih i političkih rasprava, djela iz područja filozofskih disciplina, kao i zbirke svetačkih pripovijedaka, Život nikoliko izabranih divic, napisane na hrvatskom jeziku.

U Veneciji mu je 1959. objavljen petojezični rječnik (latinski, talijanski, njemački, hrvatski i mađarski) pod lat. nazivom Dictionarium, koji je ubrzi tiskan u Pragu i Požunu. To je ujedno i prvi tiskani rječnik hrvatskog (“dalmatinskog”) jezika i temelj hrvatske leksikografije.

U djelu Machinae novae (1616.) skicira i opisuje 56 tehničkih rješenja, od mostogradnje do homo volansa. Neka su mu djela ostala u rukopisu (O Slavenima ili Sarmatima, Povijest Dalmacije i dr.). Spomenutim je djelima već za života stekao svjetsku slavu.

Njegovi najznačajniji izumi vezani su uz projektiranje mostova i mlinova, no danas je najpoznatiji po konstrukciji padobrana Leteći čovjek (Homo volans).

1642. Toma II. Erdödy: Grof, hrvatski velikaš i hrvatsko-slavonsko-dalmatinski ban podrijetlom iz mađarske velikaške obitelji, umro je u Krapini 17. siječnja 1624. Hrvatskim banom imenovan je u dobi od 26 godina, a na početku svog mandata u slavnoj bitki kod Slunja pobjeđuje višestruko brojniju osmansku vojsku. Nakon toga, Erdödy nastavlja nizom sjajnih pobjedama, pa je s malim brojem ratnika razbio Ali-begovu vojsku kod Ivanića, oslobodio Moslavinu, a nakon teškog poraza u bitki kod Bresta, razbio je osmansku vojsku kod Siska na rijeci Kupi s višestruko manje vojnika.

Sam se Hasan-paša, koji je predvodio Osmanlije, s 12 najistaknutijih osmanskih begova pri bijegu utopio u Kupi, a ta sjajna pobjeda 1593. bila je prekretnica u ratu Hrvata s Osmanlijama te je oduševila cijelu kršćansku Europu.

1855. – Premda začetak pomorskog školstva u Malom Lošinju datira još iz 1780., tek razvitkom lošinjskog brodarstva i brodogradnje habsburške prosvjetne vlasti dozvoljavaju 17. siječnja 1855. da se otvori Državna pomorska škola. Do Prvoga svjetskog rata ta je škola dala brojne kapetane koji su proslavili naše pomorstvo diljem svijeta. Nakon brojnih problema, uspona i padova uvjetovanih raznim režimima, od 1990. nosi ime glasovitog profesora Ambroza Haračića i postaje najveća i najsloženija škola na hrvatskim otocima.

1867.Prvi hrvatski humorističko-satirički list Zvekan počeo je izlaziti 17. siječnja 1867. u Zagrebu, Izdaje ga Stranka prava, a postaje pravaško oružje u borbi za hrvatsku samostalnost. Zvekan je bio dostupan samo užem krugu čitatelja, no njegov je utjecaj bio velik. Izlazi gotovo dvije godine, a zamjenjuje ga politički časopis Hervat.

1913. – Najznačajniji hrvatski autor u žanru tzv. filma za djecu i mlade, filmski redatelj Obrad Gluščević, rođen je 17, siječnja 1913. u Metkoviću, a umro u Zagrebu u 68. godini života. Autor je legendarnog dječjeg filma Vuk samotnjak, tv-serija Jelenko i Kapetan Mikula Mali te nekoliko međunarodno nagrađivanih kratkometražnih dokumentarnih filmova. Poznat je i po opusu cjelovečernjih igrano-filmskih komedijskih trilogija smještenih u dalmatinski ambijent.

1992.Francesco Cossiga – prvi strani predsjednik u Hrvatskoj: Jedan od talijanskih političara koji je izvanredno razumijevao status i utjecaj država te procese u međunarodnoj zajednici, talijanski predsjednik Francesco Cossiga, bio je prvi strani državnik koji je 17. siječnja 1992. doputova u Zagreb nakon proglašenja samostalne i neovisne Hrvatske. Cossiga je bio i doživotni senator, premijer, politički lider, veliki državnik i veliki prijatelj Hrvatske.

Francesco Cossiga

1992. – Predsjednik Međunarodnoga olimpijskog odbora Juan Antonio Samaranch i četiri potpredsjednika, ne čekajući plenarni sastanak, donijeli su 17. siječnja 1992. odluku o priznanju Hrvatskoga olimpijskoga odbora. Samo 23 dana nakon priznanja hrvatski su sportaši sudjelovali na XVI. zimskim olimpijskim igrama u francuskom Albertvilleu.

1468. – Umro albanski junak i vojskovođa Gjergj Kastriot Skenderbeg (rođ. 6. 5. 1405.), koji je u otporu protiv osmanske vlasti udružio tradicionalno posvađana albanska plemena i do smrti vodio ustanke protiv Osmanlija.

1773. – Veliki engleski pomorac i istraživač, James Cook, je 17. siječnja 1773. prije svih drugih prešao arktički krug. Tražio je kontinent južno od Nove Nizozemske i došao do 67°16′ zemaljske širine. Prema jugu je ponovno otplovio krajem iste godine, dva puta prešao arktički prsten i zaključio da bi (ako postoji) kontinent na tim temperaturama bio ekonomski beznačajan. Kapetan Cook je u svoja tri putovanja (1976.-1979.) odredio granice Pacifika, otkrio Novi Zeland, Australiju i Havaje.

1861. Patentiran WC kotlić. Izumio ga je Thomas Crapper, a imao je zasebni tank s vodom i lanac za povlačenje. Iako kotlić nije izvorno njegovo otkriće, unaprijedio je sustav za pražnjenje spremnika što je u to vrijeme bio velik napredak.

1929.Popaj, simpatični mornar iz stripova i crtića kojem špinat daje ogromnu snagu, po prvi se puta pojavio upravo na današnji dan 1929. godine u stripu “Thimble Theatre”. Izmislio ga je Amerikanac Elzie Crisler Segar. Kao filmski lik pojavio se 1933. u crtanom filmu Mornar Popaj (Popeye the Sailor) M. i D. Fleischera. Filmom je započeta crtanofilmska serija u kojoj je do 1957. realizirano 105 kratkometražnih crtanih filmova i 3 srednjometražna.

Karikaturalnog obličja (obavezna lula) i naravi, ubrzo je stekao svjetsku popularnost (u anketi među djecom 1935. nadmašio je i Mickeyja Mousea), a bio je doživljavan kao simbol američke vrijednosti borbe za slobodu i zaštitu ugnjetavanih. Nadnaravnu snagu Popaj crpi iz špinata, pa se njime poticalo djecu na konzumaciju toga povrća (zato su neke marke konzervi sa špinatom preuzele njegovo ime).

Uz Popaja, glavni su likovi serije njegova djevojka Oliva (Olive Oyl), njegov protivnik, grubijan Badžo (Bluto odnosno Brutus), posvojeni sin Kićo (Swee’Pea), prijatelj i izjelica Pero Ždero (J. Wellington Wimpy) i dr. Prepoznatljiva je bila i naslovna pjesma Popaj sam mornar ja (I’m Popeye the Sailor), a za uspjeh serije osobito je zaslužan scenarist Jack Mercer, koji je ujedno Popaju davao glas. Lik se pojavio i u igranom filmu (Popeye R. Altmana, 1980), gdje ga je tumačio R. Williams.

1955. – SAD: Porinuta prva nuklearna podmornica na svijetu Nautilus; nazvana prema podmornici iz romana 20 000 milja pod morem Julesa Vernea.

1995. – Strašna tragedija pogodila je japansku provinciju Kobe 1995. Potres magnitude 7,2 po Richteru razorio je grad i ubio oko 6000 osoba. Zemlja se tresla 20 sekundi. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni