Prvo maksimirsko jezero posljednji put očišćeno 2004. godine!

Prvo maksimirsko jezero posljednji put očišćeno 2004. godine!

»Ako je fotografija autentična, radi se o izoliranom slučaju, a zašto je došlo do uginuća tih triju riba, ne možemo spekulirati«, kaže ravnatelj ZOO-a Damir Skok

Građanska inicijativa Zagreb te zove je u četvrtak, 6. kolovoza na svojem Facebook profilu objavila fotografiju uginulih riba koje plutaju na površini vode, a za koju tvrde da je snimljena uz ogradu kod Prvog jezera u Maksimiru.

»Ovo je slika mrtvih RIBA na površini vode u ZOO vrtu koja ide uz ogradu do 1.jezera.

Smrad je nepodnošljiv.

Pitanje je kada su se zadnji put čistila jezera i naravno što je s okolnom kanalizacijom?«, stoji u njihovoj objavi uz fotografiju.

https://www.facebook.com/Nikad21/posts/1024057551369568

Komentar smo potražili u Ustanovi Zoološki vrt grada Zagreba, koja uz Javnu ustanovu Maksimir održava i brine za jezera. Ravnatelj ZOO-a Damir Skok, dr. vet. nam je poručio da su odmah po našoj dojavi djelatnici ZOO-a i Javne ustanove Maksimir pregledali jezero te da »nisu uočili nikakav pomor ribe«.

»Ako je fotografija autentična, radi se o izoliranom slučaju, a zašto je došlo do uginuća tih triju riba, ne možemo spekulirati. Molimo građane da nas odmah obavijeste kada uoče bilo što slično kako bismo mogli pravodobno i odgovarajuće djelovati«, kaže Skok.

Napominje kako je Prvo maksimirsko jezero temeljito očišćeno 2004. godine, a iduće je veliko čišćenje jezera planirano za iduću godinu.

Ravnatelj Javne ustanove Maksimir mr. sc. Luka Čuljak također tvrdi da nisu zabilježili masovni pomor ribe. Napomenuo je da će stanje i dalje redovito pratiti, a obavijestili su i Sportsko ribolovnu udrugu “Bukovac” da se obrati još veća pažnja na mogući povećani mortalitet i u drugim jezerima.

»Izrazito razvijen fitoplankton ili veliko opterećenje organskom tvari uz veliku količinu ribe te visoke temperature, kao i plitka voda mogu smanjiti koncentraciju kisika što pak može uzrokovati uginuće riba. Uslijed visokih temperatura, viših od 24 °C, može doći do podizanja temperature vode čime se smanjuje sposobnost topivosti kisika. Razgradnja organske tvari dodatno smanjuje vrijednosti kisika«, pojašnjava Čuljak koji zaključuje kako se nada da je situacija koju su zabilježili građani samo izolirani slučaj.

Potvrdio je kako je Prvo maksimirsko jezero, izgrađeno 1839. godine, zadnji put čišćeno 2004. godine.

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni