Prvo atletika, pa onda nogomet…

Prvo atletika, pa onda nogomet…

Sastanak pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje i šport s čelnikom HNS-a Davorom Šukerom 2. siječnja Darinko Kosor je nazvao „neformalnim druženjem na livadi“, poručivši da će dobitnik natječaja biti poznat tek 21. siječnja 2014.  nakon otvaranja ponuda

Izgradnja nogometnog kampa na Sveticama i prodaja Zagrebačkih ljekarni dvije su teme o kojima je na današnjoj konferenciji, održanoj u Staroj gradskoj vijećnici, svoje mišljenje dao predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor. Njega su podržali i zastupnici iz Kluba zastupnika HSLS-a i HSS-a Alen Ostojić i Nenad Matić.

Kosor je istaknuo kako Gradska skupština, pa ni njezina radna tijela dosad nisu raspravljali o prijedlogu kampa Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), premda bi upravo Skupština trebala donijeti odluku o tom pitanju. „Jedino što se do sada dogodilo jest natječaj koji je 4. siječnja ove godine raspisao gradonačelnik, prema ovlastima koje su mu date 2010. date Odlukom o načinu upravljanja i korištenja športskih građevina, kada je SDP imao većinu u Gradskoj skupštini“, rekao je Kosor, pojasnivši da sukladno Članku 6. te odluke  gradonačelnik može sam davati sportske terene u zakup, bez da ima suglasnost od Gradske skupštine.

O mogućoj izgradnji kampa HNS-a na Sveticama poručio je da će dobitnik natječaja biti poznat tek 21. siječnja 2014. kada će u Uredu za obrazovanje, kulturu i šport biti otvaranje ponuda.

Kosor kaže da će predsjedništvo Gradske skupštine sa zadovoljstvom primiti i saslušati predstavnike HNS-a, koji bi, po njegovom mišljenju, trebali  Skupštini predstaviti širi prijedlog suradnje sa cjelokupnim projektom i potrebnom investicijom. Sa njihovim prijedlozima upoznali bi sve klubove zastupnika, te zagrebačku javnost. „No, to se do danas nije dogodilo, pa pozivam HNS da u što kraćem roku predstavi projekt“, apelirao je HSLS-ovac.

Predsjednik Gradske skupštine istaknuo je kako će za gradnju nogometnog kampa na SRC Svetice morati biti zadovoljeni minimalni preduvjeti, a to su:

– da nije potrebno izdvojiti ni kune iz zagrebačkog  proračuna i Zagrebačkog holdinga,

– da je potencijalni investitor spreman o svom trošku isfinancirati sve sadržaje za atletiku – urediti atletsku stazu, izgraditi atletsku dvoranu te napraviti nove svlačionice za

Kosora je zasmetala nedosljedna HDZ-ova retorika s obzirom na igrokaz koji je stranka pokrenula u protivljenju oko gradnje nogometnog kampa, dok predstavnici te stranke nisu imali ništa protiv gradnje Rukometnog centra koji je na inicijativu bivšeg premijera Ive Sanadera trebao zaživjeti upravo na Sveticama te je zemljište već bilo prenamijenjeno u tu svrhuatletičare

Kosor navodi kako sportske terene na Sveticama koristi oko 1500 sportaša, od čega su većina atletičari.  Podsjetio je kako je Gradska uprava s 1998. na 1999. godinu s Dinamovog stadiona potjerala atletičare. „Predsjednik tadašnjeg NK Croatia Zlatko Canjuga te tadašnja gradonačelnica Marina Matulović-Dropulić obećali su im da će u roku od godine dana dobiti svoju dvoranu i stazu, a danas je 2014. godina i to se još nije dogodilo“, ukazao je.  Ustvrdio je kako je jedan od prioriteta i završetak uređenja bazena Svetice i to još ove godine, budući da su za to već osigurana sredstva u gradskom proračunu.

Kosora je zasmetala i nedosljedna HDZ-ova retorika s obzirom na igrokaz koji je stranka pokrenula u protivljenju oko gradnje nogometnog kampa, dok predstavnici te stranke nisu imali ništa protiv gradnje Rukometnog centra koji je na prijedlog bivšeg premijera Ive Sanadera trebao zaživjeti upravo na Sveticama te je zemljište već bilo prenamijenjeno u tu svrhu.

Holding mora postati isključivo komunalno poduzeće

Sastanak pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje i šport s čelnikom HNS-a Davorom Šukerom 2. siječnja nazvao je „neformalnim druženjem na livadi“. Za njega to nema veze s dodjeljivanjem natječaja nekome, jer je gradonačelnik Milan Bandić samo dao prostor na Sveticama u zakup HNS-u, što prema tvrdnjama Kosora ne znači da će HNS taj prostor i dobiti na natječaju. Dodao je kako unutar kompleksa neće biti stambenih objekata.

Kad je pak riječ o prodaji Gradske ljekarne Zagreb, Kosor navodi kako je logično da Zagrebački holding s vremenom preraste u komunalno poduzeće, bez profitabilnih tržišnih djelatnosti, a moguća prodaja Zagrebačkih ljekarni dio je tog preustroja. „Kroz natječaj Zagrebačkog holdinga, koji nije obvezujući, ispituje se tržište kako bismo pronašli partnera za ljekarne“, pojasnio je Kosor. Naglasio je da je u razgovorima s gradonačelnikom Milanom Bandićem dogovoreno kako se neće ići u privatizaciju niti jedne gradske tvrtke, a da se dionice ne ponude i radnicima na otkup.  Tako mu je jedini prihvatljivi model prodaje Gradskih ljekarni Zagreb da se 50 %  dionica proda strateškom partneru, pod uvjetom da je ponuđeni iznos zadovoljavajući i da partner dolazi iz iste branše, dok bi se 25 % dionica ponudilo radnicima, koji bi dobivali velike popuste, s obzirom na godine radnog staža. Oni bi tako dobili mogućnost otkupa dionica u 20-postotnom iznosu od njihove realne tržišne vrijednosti, a Gradu Zagrebu bi ostalo 25 % plus jedna dionica, kao kontrolni paket.

„Nadalje, tražit ćemo mogućnost da ako Gradska skupština Grada Zagreba ne bude zadovoljna ponuđenom cijenom i/ili ponuđenim uvjetima zaštite prava zaposlenika, može odbiti ili odgoditi prodaju“, dodao je. Predstavljeni model nazvao je svojevrsnim javno-privatnim partnerstvom i najboljim modelom privatizacije koji bi još mogao i poboljšati poslovne rezultate Zagrebačkih gradskih ljekarni. (B. J.)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni