Prvi u Hrvatskoj: Pakrac dobio automat za komunalnu vodu

Prvi u Hrvatskoj: Pakrac dobio automat za komunalnu vodu

(Foto: HRT)

Grad Pakrac postavio je automat s vodom iz javnog vodoopskrbnog sustava na kojem se za kunu može kupiti litra obične neklorirane vode. Na automatu se može kupiti i gazirana voda, za 1,5 kunu po litri.

Riječ je o u nas jedinstvenom projektu Izvor na kućnom pragu Grada Pakraca koju su građani objeručke prihvatili, prenosi HRT.

Gradonačelnica Anamarija Blažević pojasnila je kako su ovim projektom htjeli potaknuti i podignuti svijest građana o korištenju pitke i zdravstveno ispravne vode iz javnog vodoopskrbnog sustava te dodala kako je ovaj projekt važan i za zaštitu okoliša.

Kao pozitivne strane projekta ističe vraćanje povjerenja građana u kvalitetu vode iz javnih vodoopskrbnih sustava, ekološki učinak od smanjenog korištenja, transporta i zbrinjavanja PET boca, financijska ušteda za građane te novo mjesto za susrete i druženje…

Iz vode se postupkom mikrofiltracije uklanja klor iz vode klor te mirisi i boje, ako ih ima. Sterilizacijom UV zrakama uništavaju se pak bakterije, bez kemijskih dodataka.

Unatoč argumentaciji gradonačelnice treba se ipak zapitati što nedostaje običnoj, osjetno jeftinijoj  (a ponegdje za korisnika i besplatnoj) vodi iz slavine. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni