Prvi strip u kojem se pojavljuje lik Batmana

Prvi strip u kojem se pojavljuje lik Batmana

Na današnji dan, 25. travnja 1939. godine izašao je prvi strip u kojem se pojavio superjunak Batman.

Bilo je to u 27. broju američkog časopisa “Detective Comics”. Taj je strip izdavala kuća DC Comics, glavni konkurent Marvelu. Marvel Comics je lansirao likove superheroja poput Spidermana, Iron Mana, Hulka, X-mena…, dok je DC Comics stvorio Batmana, Supermana i Wonder Woman.

Tvorci Batmana bili su crtač Bob Kane i pisac i scenarist Bill Finger. Batmanovo pravo ime – Bruce Wayne – odabrano je po škotskom kralju i narodnom heroju Robertu Bruceu (mnogi će ga se prisjetiti iz filma Braveheart). U ono vrijeme strip se prodavao za svega 10 centi, a danas primjerci istog tog broja dostižu cijenu preko milijun američkih dolara te spadaju među najskuplje stripove na svijetu. Prvi broj spomenutog stripa prati priču Batmanove potrage za ubojicom tajkuna kemijske industrije.

Za 40. rođendan Hollywood je darovao Batmanu njegov prvi blockbuster. Tom je prilikom Timu Burtonu bila povjerena režija, a Batmana je glumio Michael Keaton, dotad uglavnom poznat kao komičar. Kasnije je Batman doživio još tri izdanja u tom filmskom nizu. Keatona je najprije zamijenio Val Kilmer, a Kilmera George Clooney. Batmana je igrao i Christian Bale. Publika i kritika su dosta podijeljeni u mišljenju, međutim, očito je da ovaj stripovski junak postaje iz filma u film sve snažniji i mišićaviji, a što dokazuje i zadnja filmska verzija u kojoj legendarnog borca protiv nepravde utjelovljuje Ben Affleck.

Pripremila: M. Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni