Prvi put u Zagrebu: Festival ilustracije u galeriji Greta

Prvi put u Zagrebu: Festival ilustracije u galeriji Greta

Kroz dva tjedna trajanja domaćoj će se javnosti predstaviti najzanimljivija imena ilustratorske scene iz Hrvatske te još sedam zemalja regije i Europe

Međunarodni projekt 36 Mountains u čijem je središtu crtež kao samostalna likovna forma dobiva svoje prvo festivalsko izdanje u Zagrebu.

Festival je nastao na inicijativu umjetnice Jelene Bando, a u suradnji s galerijom Greta, stvaralačkom mrežom Zebra i udrugom Vizkultura otvara se večeras u 19 sati u galeriji Greta.

Kroz dva tjedna trajanja domaćoj će javnosti predstaviti najzanimljivija imena ilustratorske scene iz Hrvatske te još sedam zemalja regije i Europe.

U prvom tjednu održavanja festivala program je baziran na predstavljanju kustoski pozvanih umjetnika, a to su Booboo Tannenbaum (Hrvatska), Ivana Pipal (Hrvatska), Linnch (Crna gora), Miron Milić (Hrvatska), Zoran Pungerčar (Slovenija) i Sretan Bor (Srbija).

Navedeni umjetnici otvaraju festival zajedničkom izložbom svojih radova, crteža i ilustracija te će tijekom tjedna, od utorka 12. svibnja do petka 15. svibnja, boraviti u prostoru Grete u formi otvorenog studija. Svi posjetitelji pozvani su da tijekom trajanja festivala posjete Gretu i izložbu.

Kako festival naglasak stavlja na osobniji pristup i dvosmjernu komunikaciju, gdje su publika i posjetitelji galerije i festivala direktno uključeni u proces izrade radova i izlaganja, posjetitelji su pozvani da svakog dana od 17 do 20 sati dođu u Gretu te crtaju, razgovaraju i stvaraju s autorima.

Drugi tjedan festivala rezerviran je za izložbu autora koji su izabrani na javnom natječaju 36 Mountains u kojem je sudjelovalo čak 200 umjetnika.

Festival se zatvara 23. svibnja, prigodnim glazbenim programom. (zg-m)