Prvi objedinjeni prikaz Murtićevog opusa u keramici

Prvi objedinjeni prikaz Murtićevog opusa u keramici

Edo Murtić ostvario je više od tri stotine samostalnih i isto toliko skupnih izložaba na svim kontinentima, uključujući i zapažene nastupe na Venecijanskom bijenalu. Njegova su djela prisutna u većini reprezentativnih javnih i privatnih kolekcija diljem svijeta

Muzej za umjetnost i obrt u suradnji s Fundacijom Murtić predstavio je retrospektivni prikaz opusa Ede Murtića u keramici s naglaskom na murale nastale zadnjih godina njegova stvaralaštva, kao dio ciklusa „Nova apstrakcija“.

Edo Murtić bio je poznat po stvaralačkoj svestranosti i razvoju svog izričaja u raznim umjetničkim tehnikama. Posebice je njegovao strast prema keramici, a značajan dio opusa zadnjih godina njegova stvaralaštva poznatog pod nazivom “Nova apstrakcija“, realiziran je izvedbom monumentalnih keramičkih stijena. Ipak, Murtićeva keramika do sada nije doživjela cjelovit i objedinjeni izložbeni prikaz.

Muzej za umjetnost i obrt, u suradnji s Fundacijom Murtić i drugim privatnim zbirkama, predstavlja upravo takav, prvi objedinjeni prikaz Murtićevog opusa u keramici, s naglaskom na originalne murale. U izložbu su uključeni i prikazi modela, skica i fotografija iz arhiva Fundacije te ploče i tanjuri iz ciklusa „Nova apstrakcija“, dio privatne zbirke i kolekcije Fundacije.

Fundacija Murtić ovom prilikom najavljuje i jedan od segmenata svoje buduće djelatnosti, predstavljajući keramike u ediciji, izvedene u produkciji Fundacije prema predlošcima i skicama koje je Edo Murtić izradio u periodu između 1998.- 2000. godine, ne dočekavši njihovu realizaciju.

Svojim jedinstvenim i prepoznatljivim slikarskim stilom Murtić je ostvario jedan od najutjecajnijih opusa visokog modernizma u Jugoistočnoj Europi. Njegove izložbe 1953. godine u Zagrebu i Beogradu među prvim su samostalnim izložbama koje su u socijalističkom svijetu prezentirale elemente apstraktne umjetnosti.

Edo Murtić (Velika Pisanica, 1921. – Zagreb, 2005.) ostvario je više od tri stotine samostalnih i isto toliko skupnih izložaba na svim kontinentima, uključujući i zapažene nastupe na Venecijanskom bijenalu. Njegova su djela prisutna u većini reprezentativnih javnih i privatnih kolekcija diljem svijeta. Uz bogati slikarski opus, Murtićevo stvaralaštvo uključuje izvedbu kazališnih scenografija, murala, mozaika, emajla, skulptura i keramike. Dobitnik je mnogih velikih domaćih i inozemnih nagrada i priznanja, a publika do 3. siječnja 2016. može razgledati retrospektivni prikaz opusa Ede Murtića u keramici u izložbenom prostoru Muzeja za umjetnost i obrt (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni