Prvi kvartovski virtualni muzej bit će posvećen Trešnjevci

Prvi kvartovski virtualni muzej bit će posvećen Trešnjevci

(Foto: www.blok.hr)

Udruga BLOK je pokrenula izradu virutalnog »Muzeja susjedstva Trešnjevka« u čijem stvaranju mogu sudjelovati svi građani. Prema pisanju Jutarnjeg lista taj prvi virtualni kvartovski muzej gradit će se odozdo. U njegovom stvaranju sudjelovat će građani koji će sami moći ispričati priču koja se tiče njihova kvarta i života u njemu.

Trešnjevčani već od ranije ranije sakupljaju materija o svojem kvartu koji dijele po Facebook grupama posvećenima kvartu.

Kako se navodi u obrazloiženju udruge BLOK Trešnjevka je stasala kao radnički slam uz rastuću industriju Zagreba između dva svjetska rata. Kapitalistički proizvodni odnosi nisu ostavili mnogo prostora za brigu o razvoju kvarta; Trešnjevčani su u rješavanju socijalnih potreba bili upućeni jedni na druge. Razvio se snažan osjećaj zajednice prisutan i danas, a u tom periodu počinje i samoorganiziranje radnika i stanovnika. Njihov doprinos antifašističkoj borbi priskrbit će kvartu još uvijek prepoznatljiv nadimak: crvena Trešnjevka.

Danas je Trešnjevka najveći zagrebački kvart koji pokazuje niz kontradikcija urbanog razvoja. Djelomična modernizacija za vrijeme socijalizma ostavila je u nasljeđe infrastrukturu za kolektivno stanovanje, kulturu, obrazovanje i socijalnu zaštitu. No međuratne mreže slamova i trošnih kućica nisu ni približno nestale: nakon 1990-ih postale su mjesta neplanske gradnje vođene isključivo maksimizacijom profita. Kolaž predimenzioniranih novogradnji, starih potleušica koje su još uvijek nečiji dom i praznih parcela koje tek čekaju izgradnju prepoznatljiva je slika kvarta. U njoj nema mnogo mjesta za javnu kulturnu infrastrukturu: na 122 tisuće stanovnika tu je gradska knjižnica, jedan kulturni centar, jedno kazalište i na samome rubu kvarta jedan muzej…

U pokretanju kvartovskog muzeja udruzi BLOK partneri će biti Centar za mirovne studije, K-zona, SF:ius i Tehnički muzej Nikola Tesla. Planira se i terenski rad sa zajednicom: istraživanje Trešnjevke i prikupljanje građe za virtualni fundus koji će biti prezentiran na mrežnoj stranici projekta na jesen 2020. (ZG-magazin)