Prvi javni let letećeg automobila

Prvi javni let letećeg automobila

U Oshkoshu u saveznoj državi Wisconsin nedavno je, po prvi put pred očima javnosti, poletio  Transition, automobil koji kao da je izašao iz nekog znanstveno fantastičnog filma. Riječ je o vozilu koje, odnosno automobilu koji može letjeti, a iza čije konstrukcije stoji tvrtka  Terrafugia. U 20-minutnoj demonstraciji na zračnom poligonu pokazane su mogućnosti ove letjelice koja može sklopiti krila i voziti se kao automobil.

Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (United States Federal Aviation Administration) klasificirala ga je kao lagani sportski zrakoplov, ali on se može legalno voziti i cestama. Tehnički gledano, ne radi se toliko o automobilu koji može letjeti, već obratno, kao zrakoplovu koji cestom može prevoziti pilota / vozača, putnika i prtljagu. Proizvođač je zamislio da bi na ovaj način privatni piloti mogli prevaliti  posljednje kilometre od zračne luke do svog doma, bez korištenja  taksija ili skutera.

Konstrukcija se već sedam godina testira, testovi leta trajali su posljednjih godinu dana i na njoj je napravljen čitav niz preinaka kako bi se poboljšala upravljivost.

U izjavi za medije iz kompanija navode kako su ove godine uspjeli postići ostvarenje sna. Letjelicom je pilotirao Phil Meteer, glavni testni pilot i koordinator testova leta. Demonstracija je uključivala manevre iznad zrakoplovnog centra, pretvaranje zrakoplova u atuomobil i vožnju pistom.  TerraFugia Transition  trenutačno košta 279.000 dolara, ali još nije najavljeno kad će se započeti s isporukom letjelice.

Evo kako je izgledala femonstracija:

http://www.youtube.com/watch?v=KSpvw5PbMj8

(ZG-magazin)