Prvi izravni TV prijenos između SAD-a i Europe

Prvi izravni TV prijenos između SAD-a i Europe

Prijenos je bio izvrstan, slika jasna, a prenosio ju je satelit Telstar. Trebalo je čekati 160 minuta da obiđe Zemlju i ponovno dođe u isti položaj. Oko 23 sata Europa je počela emitirati za Ameriku. Scenarij je sastavila Eurovizija. Taj jedinstveni pothvat, izravni televizijski prijenos Amerika-Europa, konačno je otvorio put pretvaranju našeg planeta u jedno veliko selo

Dogodilo se na današnji dan, 23. kolovoza:

1904.Rođen hrvatski povjesničar književnosti i prevoditelj, novinar i urednik Obzora, ravnatelj kazališta Komedija te utemeljitelj studija komparativne književnosti i nastave teatrologije i filmologije, Ivo Hergešić (umro 1977. godine). Pisao je književne, kazališne, filmske i likovne kritike te prevodio s francuskog, njemačkog, engleskog, španjolskog, nizozemskog i ruskog jezika. Iako objavljena 1936. godine, Hergešićeva studija o jednom cijelom stoljeću novina i časopisa na hrvatskom jeziku i danas je dragocjen izvor podataka i ujedno kratki repetitorij periodike od jozefinskoga do Napoleonova doba, zatim razdoblja uoči preporoda te do Gajevih Novina i Danice do godine 1848.

Teodor_Pejacevic1928. – U 73. godini umro hrvatski političar, ban, hrvatski ministar u ugarskoj vladi Teodor Pejačević. Za njegova banovanja donesena je Riječka i Zadarska rezolucija  te je stvorena Hrvatsko-srpska koalicija, koja pobjeđuje na izborima za Sabor 1906. godine. U ugarsko-hrvatskom saboru bio je predložen zakon kojim se nastojala ozakoniti potpuna mađarizacija željezničkog prometa prema krilatici „Čije su željeznice – njegova je zemlja“. Protiv tog prijedloga hrvatsko se izaslanstvo borilo opstrukcijom Sabora. Nakon povratka u Zagreb ban Pejačević solidarizirao se s takvim stajalištem i morao je podnijeti ostavku.

1757. – U Madridu umro talijanski skladatelj i čembalist Domenico Scarlatti, kojeg s pravom smatraju utemeljiteljem suvremene tehnike sviranja na instrumentima s tipkama (rođen je 26. listopada 1685. u Napulju).

U Scarlattijevu umjetničkom životu bilo je presudno venecijansko odmjeravanje virtuoznosti s Händelom. U plemenitom međusobnom nadmetanju oba su umjetnika bila podjednaka u majstorstvu na čembalu, ali poslije sviranja na orguljama Scarlatti je odao Händelu najiskrenije priznanje.

Oslobodivši čembalo utjecaja orgulja, primjenjivao je tehniku koja do tada nije bila poznata. Njezina je glavna značajka – virtuoznost: veliki intervalski skokovi preko oktave u obje ruke, sviranje prekriženim rukama, briljantni pasaži sastavljeni od naglih promjena ljestvice, sviranje nizova tonova u oktavama, tercama i sekstama – ali otmjenost, ukus i duhovitost nije nikada zamjenjivao površnošću i ispraznom igrom tonova.

Stekavši veliki ugled, odlazi najprije u London, gdje postiže sjajne uspjehe kao čembalist talijanske operne družine i operni skladatelj. Komični operni intermeco La dirindina izvodi se i u naše vrijeme. Zatim dolaze Skarlatijeve zlatne godine na portugalskom i španjolskom dvoru.

1793. U Parizu ubijen revolucionarni vođa Jean-Paul Marat, liječnik i publicist, predstavnik revolucionarnog terora.

1914.Austrijska vlada dala je ultimatum Srbiji zbog sumnje da je upletena u sarajevski atentat; Srbija je pristala na sve zahtjeve, osim na to da će austrijske vlasti u Srbiji istraživati pozadinu atentata. Dva dana kasnije, 25. srpnja, Austro-Ugarska je prekinula diplomatske odnose sa Srbijom.

William Ramsay
William Ramsay

1916. – U High Wycombeu umro kemičar William Ramsay (rođen 2. listopada 1852.), koji sa suradnicima otkriva plemenite plinove argon, kripton, neon i ksenon. Nobelovu nagradu za kemiju dobio je 1904. godine.

1936.– Pobunjenički generali koji se bore protiv republikanske vlade, u osvojenom Burgosu osnovali nacionalnu vladu, koju od rujna vodi general Francisco Franco, te su zavladali južnom i zapadnom Španjolskom.

1962. – Milijuni televizijskih gledatelja u Europi i Americi uzbuđeno su raspravljali promatrajući prvi izravni televizijski prijenos između Amerike i Europe na današnji dan 1962. godine.

Oni su gledali zbivanja koja su se upravo tog trenutka događala u pojedinim dijelovima SAD-a, Kanadi i gotovo svim europskim zemljama. Riječ fantastično bila je jedini komentar u tim uzbudljivim trenucima kad je napetost gledatelja i stručnog osoblja oko televizijskih uređaja dosegnula vrhunac. Nijedan događaj u svjetskoj povijesti nije promatralo toliko ljudi, računa se oko 200 milijuna. I nisu bili zadivljeni samo nestručnjaci, nego i stručnjaci.

Pripreme su obavljane punih 14 dana. U 19 sati i 58 minuta nižu se prizori iz Amerike: bejzbol utakmica, konferencija za novinare predsjednika SAD-a Kennedyja, kazalište u Stratfordu u Kanadi, slapovi Niagare, Mormonski pjevački zbor i dr.

Prijenos je bio izvrstan, slika jasna, a prenosio ju je satelit Telstar. Trebalo je čekati 160 minuta da obiđe Zemlju i ponovno dođe u isti položaj. Oko 23 sata Europa je počela emitirati za Ameriku. Scenarij je sastavila Eurovizija. Taj jedinstveni pothvat, izravni televizijski prijenos Amerika-Europa, konačno je otvorio put pretvaranju našeg planeta u jedno “globalno selo”. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni