Prvi direktor Facebooka priznao: “Samo Bog zna kako naša mreža utječe na djecu”

Prvi direktor Facebooka priznao: “Samo Bog zna kako naša mreža utječe na djecu”

(Foto: Youtube, snimka zaslona)

Sean Parker bio je prvi direktor Facebook društvene mreže, a danas se brine o utjecaju društvenih medija na djecu.

»Osnivači Facebooka namjerno su stvorili nešto zarazno«, kazao je Parker u razgovoru za Axios, objavljenom jučer, 9. studenoga. »Samo Bog samo zna što Facebook radi s mozgovima naše djece«, dodao je Parker istom intervjuu.

Parker tvrdi da svakim »lajkom« i komentarom Facebook »eksploatira« ljudsku psihologiju ne bi li korisnike »zakačio« na povratnu petlju, odnosno nastavak interakcije na mreži. Dodao je kako je na takvu ideju mogao doći upravo haker poput njega.

Ovaj milijarder, suosnivač internetskog glazbenog servisa Napster ukazao je da društvene mreže koje broje milijardu – dvije korisnika mijenjaju društvene odnose, a vjerojatno utječu i na produktivnost ljudi. Ukratko, prema njegovim riječima društvene mreže poput Faceboooka stvaraju određenu ovisnost kod svojih korisnika jer ih potiču da svjesno razmišljaju na način da privuku što više pozornosti. Svaka objava im daje daljnji poticaj ako je netko »lajkao« ili komentirao fotografiju, objavu ili nešto drugo. A više sadržaja donosi dovodi do većeg popularnosti – većeg broja »lajkova«, sljedbenika i komentara. I tu se stvara začarani krug.

»Kad je Facebook počeo s radom javili bi mi se poznanici koji bi mi rekli: “Ja nisam na društvenim medijima “. A ja bi im rekao: “U redu, ali znate, bit ćete.” A oni bi odgovorili: “Ne, ne, ne, cijenim svoje interakcije u stvarnom životu, cijenim trenutak, cijenim prisutnost, cijenim intimnost.” I rekao bih: “S vremenom ćete ipak postati naši korisnici”.

Iako je Facebook mreža za društveno povezivanje, ona također ima ogroman utjecaj kao oglašivačka platforma i distributer vijesti koje se šire do značajnog broja čitatelja.

Prema pisanju Axiosa, Parker se našalio da će ga osnivač i pokretač Facebooka Mark Zuckerberg na kraju blokirati na Facebooku, nakon njegovih izjava u intervjuu… (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni