Prva osoba u Hrvatskoj cijepljena protiv koronavirusa

Prva osoba u Hrvatskoj cijepljena protiv koronavirusa

(Foto: Vlada RH)

U Domu za starije osobe Trešnjevka u nedjelju je cjepivo protiv SARS-CoV-2 virusa primila korisnica doma Branka Aničić. Ona je ujedno i prva osoba u Hrvatskoj koja je cijepljena protiv koronavirusa. Kako je i najavljeno, prvo će se cijepiti najugroženije skupine i djelatnici u zdravstvu.

Aničić, koja je primila prvo cjepivo, izrazila je zadovoljstvo što će se napokon moći vratiti uobičajenim druženjima i aktivnostima u domu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković objasnio je da postoji jasan plan cijepljenja – ravnomjerno kroz sve županije.

»Još jednom ponavljam, ove prve 9750 doza ide onima koji su najugroženiji. To su naši sugrađani koji su stari i nemoćni i onima koji su najizloženiji. To su radnici u zdravstvenim i socijalnim ustanovama. Upravo zbog toga ovako je napravljen plan i vjerujem da ćemo kroz iduće tjedne, kako budu pristizale nove tranše cjepiva širiti kroz naše stanovništvo što veći broj onih koji će biti procijepljeni«, rekao je Plenković. Dodao je da očekuje da Europska agencija za lijekove već 6. siječnja 2021. godine odobri i cjepivo Moderne.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da postoji veliki interes građana za cijepljenje te izrazio nadu da će kroz naredni period i današnji protivnici cijepljenja promijeniti stav.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je da je ovo »povijesni dan. Zaključioi je da su na ovom primjeru vidljive sve prednosti ulaska Hrvatske u Europsku uniju. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni