Prudentan, elokventan i asertivan

Današnje poslovne žene i muškarci moraju biti asertivni. Ako što i ne znaju (kako to mogu i pomisliti?), ne mari. Svojom bahatošću, pretjeranom sviješću o sebi, samopouzdanjem bez pokrića i samodopadnošću prikrit će sve rupe proizašle iz njihova nesolidnoga, provlačećega studija

Nives Opačić

U prilogu u jednim dnevnim novinama pročitala sam koje bi vještine i/li vrline morale krasiti vrli novi poslovni svijet. Traži se da poslovni mladi ljudi, ispražnjeni od svega što ih odvraća od stvaranja profita poslodavcima, zanemare sve svoje druge odnose i na istaknuto (prvo) mjesto stave odanost kompaniji za koju rade. Ni te osobine koje bi ih morale resiti nisu izrečene na razumljivu hrvatskom jeziku, čak je i bolje da to što manje ljudi razumije, pa će i konkurencija među kandidatima koji traže posao biti manja. Zanimljivo je, međutim, da već prvu od tih poželjnih osobina – prudentnost – Rječnik stranih rječi Bratoljuba Klaića iz 1962. godine još uopće nema. Anić-Goldsteinov ima samo prudenciju, ali uz oznaku regionalno, a to je:

1. osobina onoga tko je mudar, sposoban zrela rasuđivanja, razboritost, pamet;

2. sposobnost određivanja onoga što će se dogoditi (gotovo proročki dar!);

3. ono što je naučeno životnom praksom, znanje koje se steklo i uvećalo radom, iskustvo.

Stvar je pomalo kontradiktorna. Kako se danas zapošljavaju (ako je sreće) mahom mlađe osobe, pitanje je kako se one uopće mogu ponašati kao osobe koje svojim životnim iskustvom mogu predviđati neke poslovne korake kad ga kao neiskusni mladići i djevojke još nemaju, kad se još nisu nagledali svega i svačega u poslovnom svijetu i u društvenom okruženju. I, konačno, zašto poslodavci traže prudentnost, a ne zdravu pamet, mudrost, oprez, promišljenost, razboritost? Zato što po svojoj prilici toliko hrvatskih izraza za engl. prudence i ne znaju (jer naš svijet preuzima danas sve iz engleskoga jezika, premda je i on ovu riječ iskopao iz latinskoga, prudens).

Današnji poslodavci ne raspisuju ni javni natječaj, jer im je nešto tako razumljivo ispod časti. Oni raspisuju tender. Stariji ljudi, koji se još sjećaju kako su izgledali vlakovi prije električnih (među njih se već ubrajam i ja), znaju da je tik uz glavnu lokomotivu bio prikopčan manji vagon osobite građe sa zalihama vode i goriva, materijalom za čišćenje te alatom. On se zvao tender. I brodić koji dovozi opskrbu na veći brod, općenito brod pratilac, zvao se tender. No poslodavci, koji ni u čemu ne žele zaostajati za nekim ministrima, a oni govore tako, tender, pokazat će i time kako su se stopili s vrlim novim svijetom (Huxley može i dalje mirno spavati na polici javne knjižnice – ne onoj kućnoj).

Ako neostaje prudentnosti, upravo se manjak iskustva nerijetko kamuflira elokvencijom i asertivnošću. Naš narod takve prazne elokventne (govorljive, brbljave rječite) tipove vrlo slikovito zove lajavcima i lajavicama. Inače, brbljave, svadljive i zle žene zove i nadžak-babama. No uz njih idu šlape, šlafrok, vikleri na glavi, a štikle i pomno dotjerane usne, obrve i trepavice (ako treba potpomognute i pokojom umjetnom) lijepe se na užurbane poslovne žene. A onda – sada stižemo do treće poželjne osobine vrloga novog poslovnog svijeta – i današnje poslovne žene i muškarci moraju biti asertivni. Ako što i ne znaju (kako to mogu i pomisliti?), ne mari. Svojom bahatošću, pretjeranom sviješću o sebi, samopouzdanjem bez pokrića i samodopadnošću prikrit će sve rupe proizašle iz njihova nesolidnoga, provlačećega studija.

Oni drugi – radini, savjesni i skromni – koji su do znanja došli predanim radom, ali nisu prudentni na današnji način, a još manje lajavi i beskrupulozni, osjetit će tražeći posao i razočaranje i nepravdu, a onda i gubitak iluzija. Ipak, jednoga dana, ah, jednoga dana, slika koju su u mladosti imali o sebi i ova sadašnja neće se razlikovati do neprepoznatljivosti. To je najveći kapital. Samo što im o tome ne može govoriti nitko tko i sam nije prošao takav put.

(Članak je izvorno objavljen u “Novinaru” (br. 4-6 / 2015) – glasilu Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni