Prstenovanje ptića bijelih roda

Prstenovanje ptića bijelih roda

U cilju zaštite i očuvanja strogo zaštićenih vrsta, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije osigurala je prstenove za obilježavanje ptića bijelih roda kao i prijašnjih godina.

Prstenovanje ptića bijelih roda odvijati će se od 8 do 14 sati:

– 19. lipnja na području općina Klinča Sela i Pisarovine

– 20. i 21. lipnja na Grada Vrbovca i općina Dubrava, Brckovljana i Rakovec

Prstenovanje provode ovlašteni prstenovači koji uz nesebičnu pomoć djelatnika HEP-a s dizalicom pristupaju gnijezdu i svakoj maloj rodi na noge postavljaju prstenove.

Rode se prstenuju aluminijskim prstenovima i velikim bijelim plastičnim prstenovima na kojima je crnim slovima zapisan jedinstveni kod pomoću kojeg se prate rode. Nalazi prstenovanja pokazuju kretanje, omogućuje upoznavanje njihovih selidbenih putova te područja gniježđenja i zimovanja.

Važno je naglasiti, da se prstenovane ptice neozlijeđene puštaju na mjestu prstenovanja. Cijeli postupak traje oko 10 minuta te je za rode bezbolan i ne predstavlja nikakav rizik.

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. Hvala svim stanovnicima Zagrebačke županije što nam pomažu u brizi i očuvanju ove posebne vrste.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni