Provjerite stanje pluća bez uputnice

Provjerite stanje pluća bez uputnice

Hrvatski dan bez duhanskog dima

Hrvatski dan bez duhanskog dima se obilježava prvog dana Korizme od 2003. godine u cilju poticanja pušača na prestanak pušenja. Ovaj je dan, uz razmišljanja o odricanju, prilika da pušači razmisle i o svojoj ovisnosti o pušenju duhana, svom zdravlju i zdravlju svojih bližnjih kao i drugih osoba u okolini koje udišu duhanski dim.

Poliklinika za bolesti dišnog sustava u Prilazu baruna Filipovića 11, u povodu obilježavanja Hrvatskog dana bez duhanskog dima poziva pušače i bivše pušače, starije od 40 godina na Dane otvorenih vrata u srijedu i četvrtak 14. i 15. veljače 2018. godine. Zagrepčani će moći obaviti besplatni preventivni pulmološki pregled od 10 do 17 sati. Pregled uključuje slijedeće pretrage: RTG snimku pluća i srca, spirometriju, mjerenje kisika u perifernoj krvi i mjerenje ugljičnog monoksida (CO) u izdahnutom zraku. Pregledi se obavljaju bez uputnice i najave.

Zaklada Hrvatska kuća disanja u prostorima Zaklade, Dukljaninova 3/II, obilježit će Hrvatski dan bez duhanskog dima Danom otvorenih vrata 14. veljače 2018. godine od 8 do 16 sati i to savjetovanjem za građane, gdje će liječnik specijalist pulmolog, medicinska sestra i psiholog biti na raspolaganju građanima za sva pitanja vezana uz respiratorne bolesti i bolesti pluća.

Ujedno Zaklada Hrvatska kuća disanja najavljuje javnozdravstvenu akciju „Školu nepušenja“. Škola je besplatna i na nju se mogu javiti svi koji žele prestati pušiti. Škola započinje 07. svibnja 2018. Za „Školu nepušenja“ građani se mogu prijaviti na e- mail: akomljenovic@toraks.hr ili na telefon: 01 455 0299. (zg-magazin)