Provjerite sigurnost dječje autosjedalice

Provjerite sigurnost dječje autosjedalice

U Hrvatskoj se pravilno koristi svega 10 – 20 % autosjedalica

Udruga Roda organizira akciju besplatnog pregleda dječjih autosjedalica koja će se održati u nedjelju, 8. rujna 2019. od 10 do 12 sati na parkiralištu MUP-a u Heinzelovoj ulici 98 (križanje Slavonske avenije i Heinzelove ulice).

Iz Udruge mole roditelje koji žele obaviti pregled da svoj dolazak najave na broj telefona 091 2436 188 i rezerviraju termin kako bi se izbjegla duža čekanja.

Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 %, no samo ako se pravilno koriste.

Međutim, u Hrvatskoj se pravilno koristi svega 10 – 20 % autosjedalica, a volonteri udruge Roda ovakvim pregledima nastoje popraviti takvu situaciju.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, Roda moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice te da svakako dovedu i svoje dijete.

Osim samog pregleda, Rodini savjetnici za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima će dijeliti će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima, ako im treba savjet u odabiru prve autosjedalice. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni