Protuupalni lijekovi mogu uzrokvati srčani udar

Protuupalni lijekovi mogu uzrokvati srčani udar

Najnovije istraživanje ukazuje na moguću povezanost između uzimanja visokih doza uobičajenih protuupalnih lijekova protiv bolova – kao što je ibuprofen i srčanih napada

Najnovije istraživanje sugerira da postoji veza između uzimanja visokih doza uobičajenih protuupalnih lijekova protiv bolova – kao što je ibuprofen i srčanih napada, javio je u srijedu BBC. Ovo istraživanje sugerira da bi rizik mogao biti najveći u prvih 30 dana uzimanja lijekova.

No, znanstvenici kažu kako rezultati nisu jasni. Kažu da bi mogli biti uključeni i drugi čimbenici, a ne samo tablete. Doktor Mike Knapton iz Britanske zaklade za srce predlaže da pacijenti i liječnici mjere rizike i prednosti uzimanja visokih doza tih uobičajenih lijekova protiv bolova, a osobito ako su preživjeli srčani udar ili su pod povećanim rizikom od njega.

Proučavajući pritom podatke iz Kanade, Finske i Velike Britanije, istraživači su došli do podatka kako bi uzimanje ovih lijekova za liječenje boli i upale moglo povećati rizik od srčanih udara čak i u prvom tjednu uporabe. Također, pokazan je i podatak kako je rizik vidljiv i u prvom mjesecu kada su pacijenti uzimali visoke doze (na primjer više od 1200 mg ibuprofena dnevno).

Kevin McConway, profesor statistike na javnom sveučilištu Open University u Milton Keynesu, zaključio je kako se na primjeru, ako je netko popio visoku dozu lijek protiv bolova zbog teških bolova, a zatim je imao srčani udar u sljedećem tjednu, “prilično teško” reći je li srčani udar bio uzrokovan zbog bolova ili bolova ili je došlo do nečega drugoga. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni