Protiv reklama i šatora na Trgu

Protiv reklama i šatora na Trgu

Reklame na Trgu zasmetale su i zastupnika Davora Šterna (Nezavisna lista Milana Bandića). On je ustvrdio kako bi trebalo ukloniti i strukture koje su nosile reklame, koju su „u velikom broju još uvijek prisutne na pročeljima zgrada na Trgu“

Na današnjoj 20. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba zastupnici su raspravljali o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu. Davor Bernardić (SDP) istaknuo je kako mu je drago da se ide prema poboljšanju kvalitete za sustav javnih bicikala, no kako se po tome pitanju „još puno toga može učiniti“. „Grad Zagreb mora potaknuti više korištenja bicikala među građanima. Trebalo bi izgraditi još novih biciklističkih staza, koje bi trebalo povezati“, rekao je Bernardić i dodao kako sustav javnih bicikala mora biti dostupan u svim dijelovima grada, svim građanima i turistima. Bernardić je istaknuo primjere Amsterdama, Kopenhagena i Pariza kao pozitivne primjere korištenja sustava javnih bicikala. „Zagreb ima bolju klimu i duži period bez kiša od Amsterdama i Kopenhagena, a time korištenje bicikala može trajati duže.“ Bernardić je predložio postavljanje parkinga za bicikle ispred Gradske skupštine, kako bi zastupnici, koji voze ili žele voziti bicikl, imali mogućnost dolaska s biciklom na sjednice i odbore Skupštine.

Zastupnik Bernardić osvrnuo se i na problem reklama na pročeljima zgrada na Trgu bana Josipa Jelačića te je tražio odgovor od pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinka Bilića, kada će se ukloniti preostale reklame. Reklame na Trgu zasmetale su i zastupnika Davora Šterna (Nezavisna lista Milana Bandića). On je ustvrdio kako bi trebalo ukloniti i strukture koje su nosile reklame, koju su „u velikom broju još uvijek prisutne na pročeljima zgrada na Trgu“.

Šatori na Trgu do 90 dana

Pročelnik Bilić rekao je kako se problem reklama još uvijek rješava te kako su se neke strukture koje su nosile reklame već uklonjene, dok neke imaju građevinske dozvole. „Za to je nadležno Ministarstvo graditeljstva i mi s njima radimo na tom pitanju“, objasnio je Bilić.

U raspravi su se zastupnici dotaknuli i mogućnosti postavljanja šatora na Trgu tijekom manifestacija. Vedranu Gujić (HNS) zasmetala je činjenica kako se izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu omogućava da šatori na Trgu budu postavljeni i na rok od 3 mjeseca. Zastupnik Štern predložio je da se neke manifestacije s Trga presele u Staru Vlašku. Pročelnik Bilić najavio je kako će se osnovati Povjerenstvo za izradu privremenih građevina te kako će se donijeti posebna odluka o izgledu tih građevina. Odlukom većine zastupnika prihvaćen je Prijedlog, ali i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom doprinosu, koji je predložio Klub zastupnika HSLS-a i HSS-a. Njime se olakšava plaćanje komunalnog doprinosa tijekom postupka legalizacije obrtnicima, ali i osobama koje u sklopu svog stambenog objekta imaju poslovni prostor. (V. V.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni