Protiv gradnje osmerokatnice na Knežiji prikupljeno 4216 potpisa

Protiv gradnje osmerokatnice na Knežiji prikupljeno 4216 potpisa

(Foto: Knežija brani park / Facebook)

Građanska inicijativa »Knežija brani park« u četvrtak je objavila da je u nešto više od mjesec dana prikupila 4216 potpisa građana protiv gradnje osmerokatne stambeno-poslovne zgrade s dvije podzemne etaže na mjestu sadašnjeg parka i prizemnice na Knežiji.

Njezini predstavnici najavljuju da će peticiju predati Uredu gradonačelnika Zagreba i Ministarstvu graditeljstva.

Od Ministarstva se očekuje i odgovor na žalbu zbog izdavanja lokacijske dozvole za osmerokatnicu, a bude li ona odbijena, predstavnici Inicijative najavljuj podnošenje tužbe Upravnom sudu.

Valentina Knežević iz Inicijative kaže da su stanovnici Knežije, kao i građani Zagreba rekli su odlučno »ne« izgradnji zgrade na mjestu parka. »Nećemo zgradu, hoćemo park«, poručila je Knežević.

Stanovnici Knežije protive se uništenu zelenila i rušenju »s kojima su zajedno rasli«, a što bi se dogodilo ako krene izgradnja nove zgrade.

»Osim što bi naselje ostalo bez lijepe i vrijedne parkovne površine, bitno bi se narušila kvaliteta stanovanja u okolnim zgradama, koje bi izgubile određenu količinu svjetlosti, zračenja i svega što čini kvalitetno stanovanje«, upozorila je dopredsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata dr. sc. Tamara Bjažić Klarin.

No, Knežija nije jedina na udaru pokušaja prenamjene prostora. Bjažić Klarin podsjeća da su se građani okupili u sličnim inicijativama na Savici, u Sigetu i Borovju, gdje se stalno na javne površine pokušavaju ugraditi sadržaji i objekti koji im ne odgovaraju ni sadržajem ni gabaritima. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni