Prosvjednici Vladi: Izdali ste temeljna načela socijaldemokracije

Prosvjednici Vladi: Izdali ste temeljna načela socijaldemokracije

„Prosvjedujemo protiv ukidanja socijalne države, ekonomske politike koja zatvara radna mjesta, smanjenja cijene rada i pogrešne politike strogih mjera štednje koja nemilice udara po obrazovanju i zdravstvu“, rekao je okupljenima predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić

Sedam tisuća prosvjednika Matice hrvatskih sindikata, Saveza samostalnih sindikata, Hrvatske udruge sindikata te ostalih sindikata i građana, s Trga Francuske Republike došli su na glavni zagrebački trg. Kolona formirana u obliku hrvatske zastave crven-bijeli-plavi bila je duga oko 300 metara.

Glavnina članstva, prosvjetari, znanstvenici i zdravstveni djelatnici traže da Vlada prestane štedjeti na njima. Dio će ih ostati na Trgu, a njih 1500 otići će na Markov trg pred Vladu, gdje su, kako kažu, i započeli njihovi problemi. Ondje su prenijeli poruku svojeg prosvjeda: „ izdali ste nas“.

„Prosvjedujemo protiv ukidanja socijalne države, ekonomske politike koja zatvara radna mjesta, smanjenja cijene rada i pogrešne politike strogih mjera štednje koja nemilice udara po obrazovanju i zdravstvu“, rekao je okupljenima predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić. Dodao je da je prosvjed usmjeren protiv razbijanja sindikata novim zakonom o reprezentativnosti koji, po njegovim riječima, otežava kolektivne pregovore te protiv tretiranja socijalnih partnera kao socijalnih neprijatelja.

„Osuđujemo izdaju socijalne demokracije i socijalne pravde“, rekao je Ribić posebno prozvavši SDP, koji je, kako je rekao, izdao temeljna načela socijaldemokracije. Okupljenima su se obratili i čelnici drugih sindikata Matice koji također zamjeraju Vladi socijalnu neosjetljivost i slabljenje javnog sektora.

Prosvjedima Matice sindikata na Trgu bana Jelačića pridružio se i dio radnika tvrtke Gredelj. Potporu njihovim nastojanjima da se očuva poslovanje tvrtke i zadrže radna mjesta danas je dao HDZ u kojem ističu kako osuđuju tjeranje Gredelja u stečaj. Ministra Linića pak prozivaju da odluke donosi prema preporukama MMF-a. Prosvjed je pratio živopisan dekor koji su načinili prosvjednici svojim žutim prslucima, kapama u bojama hrvatske zastave te transparentima kojima ismijavaju članove Vlade. Okupljanje prosvjednika pratila je zvučna kulisa s popularnim hitovima ‘Laži me’, ‘Uzalud vam trud svirači’, ‘Prljava laž’, ‘Laže selo, lažu ljudi’, ‘Vrijeme je da se krene’ itd.

Zbog najavljenog prosvjeda, tramvajske linije 1,6,11,12,14 i 17 bile su preusmjerene.  (hrt / zg-mag)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni