Prosvjednici poručili: Nećemo dopustiti “ekocid” u Podsusedu!

Prosvjednici poručili: Nećemo dopustiti “ekocid” u Podsusedu!

Sandra Rožić (EKO 2000): »Naš otorinolaringolog Robert Trotić objasnio je kako čestice iz reciklažnog centra mogu djelovati na dišni i kardiovaskularni sustav, a doktor Ivičević, specijalist ginekologije je dao poveznicu između spontanog pobačaja i različitih deformacija kod rođenja djece«

Matej Knežević

Na Aleji Bologne u utorak se u popodnevnim satima održalo se okupljanje građana Podsuseda nezadovoljnih izgradnjom centra odlaganje i reciklažu građevinskog otpada na području bivše cementare. Prema podacima organizatora, prosvjed je okupio gotovo 350 sudionika.

Jedna od građanki iz Podsuseda, koja je željela ostati anonimna, rekla nam je kako su se okupili zato što im prijeti ekocid pod opravdanjem da se na taj način želi sanirati klizište u Podsusedu. Ona smatra da im Plan gospodarenja otpadom predstavlja prijetnju pa je stoga došla izraziti svoje negodovanje oko izgradnje spomenutog centra.

Pritom je naglasila: »Mi nećemo na ovome stati. Ići ćemo do kraja. Za naš kraj, za Podsused, za Špansko, za Malešnicu, za zapadni dio grada…«

Sandra Rožić iz udruge EKO 2000 se s druge strane osvrnula na posljedice po ljudsko zdravlje te podsjetila na tribinu o kojoj smo već ranije pisali te naglasila: »Naš otorinolaringolog Robert Trotić objasnio je na spomenutoj tribini kako čestice iz reciklažnog centra mogu djelovati na dišni i kardiovaskularni sustav, a doktor Ivičević, specijalist ginekologije je dao poveznicu između spontanog pobačaja i različitih deformacija kod rođenja djece«.

Ponovila je kako podržavaju sanaciju klizišta, no ne i da ondje bude odlagalište otpada. Štoviše, smatra kako se klizište mora sanirati čim prije, ali ne s otpadom, kako se ne bi stvorila još jedna ekološka katastrofa. Kazala je kako joj je na nedavnom primanju građana kada su mu predali peticiju sa 7500 potpisa građana koji se protive deponiju građevinskog otpada u Podsusedu, predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić priopćio da klub gradskih zastupnika HDZ-a neće podržati taj projekt. »No hoće li se to doista dogoditi tek treba vidjeti«, kaže Rožić.

Osim samih građana Podsuseda, ondje se moglo vidjeti i nekoliko poznatih imena iz drugih gradskih kvartova. Među njima je bila i Gordana Pasanec iz udruge građana Sigeta, koja im je osobno došla dati podršku. Kazala nam je kako je ponosna što se odazvala pozivu građana Podsuseda. »Zagreb nije samo njegov centar. Zagreb je i Siget i Resnik i Podsused… Ljudi moraju shvatiti da zajedno možemo sve«, poručila je. Kazala je da upravo ondje jer želi potaknuti da se građanske inicijative i udruge povežu i budu podrška jedni drugima.

Na prosvjedu smo razgovarali i sa saborskim zastupnikom MOST-a, Markom Sladoljevom, koji bi i sam bio pogođen dođe li do izgradnje reciklažnog centra, budući da je on stanovnik Gajnica. Kazao je kako se ondje našao samostalno, ali i u ime stranke. Nadodao je kako će MOST u četvrtak održati konferenciju za novinare, podsjetivši kako oni u svojim redovima imaju stručnjaka o toj temi – prof. dr. Slavena Dobrovića.

»Mi iz MOST-a ćemo biti oštro protiv takvog gospodarenja otpadom. Nije problem samo Podsused, to su i Brezovica i Resnik. Građani više ne vjeruju gradonačelniku Bandiću, institucijama te su s punim pravom ovdje«, ustvrdio je Sladoljev.

Podsjećamo kako je upravo tema otpada jedna od točaka u nadolazećoj Gradskoj skupštini te kako je ovaj samo prosvjed jedan u nizu koji su se ovih dana na ovu temu održali po Zagrebu.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni