Prosvjedi pirotehničara, tekstilki i trgovaca…

Prosvjedi pirotehničara, tekstilki i trgovaca…

Nakon što su u srijedu prosvjedovali pirotehničari, s prosvjednim aktivnostima u četvrtak su nastavile i radnice Domaće tvornice rublja te prodavači na tržnicama.

Pirotehničari, njih 306, jučer ujutro se okupilo na Trgu Franje Tuđmana. Povorka je krenula prema Trgu bana Josipa Jelačića, gdje je održana konferencija za novinare.

Štrajku su pristupili pirotehničari zaposleni u 27 privatnih tvrtki i državnom Mungos Razminiranju koji tvrde da stanje u humanitarnom razminiranju praktički nikada nije bilo gore nego sada, te optužuju Udrugu humanitarnog razminiranja Hrvatske udruge poslodavaca da kao predstavnik poslodavaca nije htjela ozbiljno pregovarati o novom Kolektivnom ugovoru.

Po riječima pirotehničara, njihove plaće i ostala prava posljednjih godina neprestano se smanjuju, tako da su danas došli u situaciju da za puna 22 radna dana provedena u minskom polju mogu zaraditi najviše 7.754 kune u neto iznosu. No, kako većina nema posla za 22 radna dana, obično znaju prosječno zaraditi između 5.000 i 6.000 kuna mjesečno.

Odbacuju optužbe iz Udruge humanitarnog razminiranja da su u kolektivnim pregovorima tražili povećanje plaće za 25 posto za puni radni mjesec i čak za 130 posto za neradni mjesec (kada vremenske prilike ili nedostatak sredstava onemogućuju izlazak na teren).

Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš upozorio je na nedostatak financijskih sredstava, zbog čega ozbiljno kasni razminiranje Hrvatske koje bi trebalo biti gotovo do 2019. godine.

Nakon što su se protiv fiskalizacije jučer pobunili na Trešnjevci, početkom tjedna u Vukovaru, danas su prosvjedovali zakupci štandova i prodajnih mjesta ribarnice na Dolcu.

“Nećemo fiskalizaciju!”

Njihova je poruka jasna: „Nećemo fiskalizaciju na tržnice“,  upozoravajući da će ih fiskalne blagajne uništiti. „Zakon o fiskalizaciji za tržnice je čisti promašaj“, kaže glasnogovornik Tržnica Zagreb Miroslav Pupić Bakrač.

„Nitko ne zabranjuje da on bude u tvrdim objektima, no ovdje na klupama on je apsolutno nekompatibilan duhu trgovanja na otvorenom i duhu trgovanja na tržnicama“, kaže.

Prodavači su prijepodne započeli s mirnim prosvjedom i blokadom tržnice. Premda prodavači  poručuju kako svi oni posluju po zakonu, plaćaju poreze i potrebne doprinose, šefica Porezne Nada Čavlović Smiljanec već je ranije bila jasna: fiskalizacija zaobilazi samo kumice koje prodaju vlastite proizvode, ostale prekupce ne.

DTR_Trg_prosvjed
Foto: Boris Jagačić

Pedesetak radnica Domaće tvornice rublja (DTR) nosilo je danas transparente Ilicom preko Trga bana Jelačića tražeći isplatu dviju zaostalih plaća i šest naknada za prijevoz.

Radnice, koje štrajkaju od 7. svibnja jer im poslodavac nije isplatio plaće za ožujak i travanj, naknade za prijevoz i materijalna prava – božićnice, regrese, uskrsnice i jubilarne nagrade, prozivaju Vladu zbog teškog stanja hrvatske tekstilne industrije i zatražile da im se isplate njihova potraživanja, jer nemaju od čega živjeti.

Podsjetimo, nadd DTR-om je 22. ožujka otvoren postupak predstečajne nagodbe zbog nelikvidnosti, a na prvom ročištu, održanom 8. svibnja, utvrđeno je da ukupna potraživanja iznose 6,5 milijuna kuna.

Većinski vlasnik DTR-a bila je tvrtka Ceufin Brokers d.o.o. u stečaju, koja je raspolagala sa 65,45 posto dionica, no taj je udio na javnoj dražbi u ovršnom postupku 20. svibnja kupio poduzetnik Milan Carić, plativši za to 890.000 kuna. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni