Prosvjed udruga se isplatio: Vlada povukla Uredbu o igrama na sreću

Prosvjed udruga se isplatio: Vlada povukla Uredbu o igrama na sreću

Foto: www.lutrija.hr

Obustavljen je postupak sanacije za za 31 bolnicu i zdravstvenu ustanovu

Nakon prosvjeda i pritiska koordinacije udruga Vlada Republike Hrvatske je s današnje sjednice povukla Prijedlog uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu. Udruge su ukazuale da se novom Uredbom zakidaju najranjivije skupine društva – osobe s invaliditetom, beskućnici i siromašni, budući da se dio novaca od prihoda igara na sreću do sada raspoređivao udrugama za različite programe namijenjene upravo njima. Izmjenom Uredbe organizacije civilnog društva izgubile bi više od 30 milina kuna, odnosno 70 posto ukupnog proračuna.

Prijedlog je povukao ministar financija Zdravko Marić koji je kazao da je »javnost apelirala« da se ta točka odgodi.

»Ostajemo pri starom modelu raspodjele prihoda te oni ostaju neprofitnom sektoru za civilne udruge, dijelu za koji nam se zamjera da zakidamo, a tu spadaju briga o mladima, braniteljske udruge, sportske djelatnosti… Uzeli smo u obzir sve što je ove godine predviđeno, no predlažem da se točka odgodi sa donošenjem«, rekao je ministar Marić, a Vlada je usvojila njegov prijedlog.

Ministar zdravlja Dario Nakić predstavio je odluku o obustavi postupka sanacije za 31 bolnicu i zdravstvenu ustanovu.

Prema njegovim riječima pokazalo se da je »provođenje tih sanacija nepotrebno« te je stoga predložio obustavu postupka. Dugovi koji su nastali u međuvremenu riješiti će se između ministarstva zdravlja, izvođača i ustanova na koje se odnosi.

»Ne postoji tajni dokument o privatizaciji zdravstva«

Uoči sjednice Vlade ministar Darko Nakić je opovrgnuo postojanje »strogo povjerljivog dokumenta o zdravstvenoj reformi« o čemu su informirali neki hrvatski mediji, nazvavši to »dezinformacijom plasiranom sa ciljem uzbunjivanja javnosti te zaustavljanja reformi i uvođenja reda u sustavu«.

Ministar tvrdi da Vlada RH nema nikakav dokument s nazivom »zdravstvena reforma« i s oznakom strogo povjerljivo jer ga on nikada nije vidio.

Ustvrdio je da Vlada čini sve kako bi sustav zdravstva bio učinkovitiji i pravedniji. Rekao je i da se cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja neće podići na 150 kuna.

Nakić kaže da netko izmišlja nepostojeći i sramoti svoju struku. »Mediji u Hrvatskoj bi također trebali o tome nešto progovoriti«, dodao je. (B. J.)