Prosvjed radnika HŽ Carga

Prosvjed radnika HŽ Carga

„Zbog lošeg ponašanja vlasnika HŽ Carga, došao sam u situaciju da nakon 25 godina radnog staža budem proglašen tehnološkim viškom. Znam da na mojem radnom mjestu netko treba biti i da ukoliko se ukine to radno mjesto, željeznica ne može funkcionirati. Ja sam završio Željezničku školu i imam preko 40 godina, mene s ovim zanimanjem na burzi nitko neće ponovno zaposliti “, ispričao nam je svoju tešku životnu situaciju Halić.

Oko 500 radnika HŽ Carga prosvjedovalo je danas na Markovom trgu zbog alarmantnog stanja u kojem se tvrtka našla. Radnici su na čelu sa Sindikatom hrvatskih željezničara i Sindikatom željezničara Hrvatske predali zahtjeve Vladi RH te Upravi HŽ Carga od kojih traže povlačenje prijedloga organizacije i nezakonite liste tehnološkog viška kako bi se započeli pregovori o uštedama koje bi omogućile poslovanje bez gubitka, isplatu plaća i održavanje lokomotiva i vagona.

„Tražimo budućnost na našoj hrvatskoj željeznici“

Okupljenim prosvjednicima obratili su se predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Zoran Marčić i predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač. „Vi ovo ne zaslužujete, mi tražimo budućnost na našoj hrvatskoj željeznici“, poručio je Marčić okupljenim prosvjednicima.

Nakon obraćanja sindikalni čelnici su se uputili prema zgradi Vlade RH gdje su resornom ministru Siniši Hajdašu Dončiću predali svoje zahtjeve. „Ministar Hajdaš Dončić je tražio jasne mjere, a to su 20 posto smanjenje plaća i smanjenje broja zaposlenih. U ovom štetnom kolektivnom ugovoru je rečeno da će se smanjiti broj zaposlenih za 800 i tek kada ti zaposleni odu iz tvrtke početi će se sa smanjivanjem plaća. Upozoravamo hrvatsku javnost da ćemo čekati do kraja idućeg tjedna da vidimo hoće li odgovoriti na naše zahtjeve. Mi imamo spremne tužbe protiv kolektivnog ugovora, pravilnika organizacije i zahtjeve za zaštitu prava za gotovo sve radnike koji su nam se obratili i još uvijek nam se obraćaju. Ono što je ključno je to da su pravilnik i odbredbe kolektivnog ugovora mimo zakona. Ljudi će podnijeti tužbe i mi ćemo sigurno dobiti pozitivan ishod tih tužbi jer su u to uvjereni i naši odvjetnički timovi“, naglasio je Marčić. „Uprava HŽ Carga i Sindikat strojovođa Hrvatske su obmanuli hrvatsku javnost jer nisu ponudili jasne mjere oporavka koje je tražio ministar“, dodaje Marčić te najavljuje i pokretanje štrajka ukoliko se Vlada i Uprava pozitivno ne očituju na njihove zahtjeve.

2 milijarde kuna na naplatu Hrvatskoj

„Država je s 2 milijarde kuna jamaca HŽ Carga, tako da problem HŽ Carga nije samo problem ovih radnika, a ako HŽ Cargo ne opstane, tih 2 milijarde kuna će ići na naplatu Hrvatskoj. Kome će se to uzeti? Ne samo ovim ljudima, nego svim građanima Hrvatske“, zaključio je Marčić.

„Uprava je izradila pravilnik organizacije koji nije utemeljen na kriterijima rada, tako da nije moguće izlistati tehnološki višak, ali je moguće uvesti nepuno radno vrijeme i tako bi se smanjili troškovi plaća“, predložio je Forgač.

Teške životne priče radnika HŽ Carga

Želimir Halić

Želimir Halić

Želimir Halić jedan je u mnoštvu radnika HŽ Carga, koji je danas prosvjedovao na Markovom trgu. On radi u Hravatskim željeznicama od 1990. godine, a trenutačno je zaposlen na primopredaji vagona i vlakova između željezničkih uprava na granici. „Zbog lošeg ponašanja vlasnika HŽ Carga, došao sam u situaciju da nakon 25 godina radnog staža budem proglašen tehnološkim viškom. Znam da na mojem radnom mjestu netko treba biti i da ukoliko se ukine to radno mjesto željeznica ne može funkcionirati. Ja sam završio željezničku školu i imam preko 40 godina, mene s ovim zanimanjem na burzi nitko neće ponovno zaposliti “, ispričao nam je svoju tešku životnu situaciju Halić. „Prema novom pravilniku dogoditi će se da će raditi samo jedan čovjek na ovom poslu. Pitam ja predlagača ovog pravilnika kako je zamislio da će jedan radnik raditi 24 sata dnevno i tako sedam dana u tjednu. HŽ će zbog ovog sigurno trpjeti gubitke. Nadam se da će prevladati razum i da će se ovakav pravilnik povući“, zaključio je Halić.

(V.Vukoje)