Prosvjed protiv izmjena GUP-a: Zagreb nije na prodaju!

Prosvjed protiv izmjena GUP-a: Zagreb nije na prodaju!

(Foto: Zelena akcija)

Kroz bubnjanje i zviždanje te držanjem crvenih kartona u zraku prosvjednici su simbolički prikazali glavnu poruku prosvjeda – crveni karton za GUP u režiji gradonačelnika Milana Bandića

Dvjestotinjak građana odazvalo se današnjem prosvjedu protiv izmjena zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana koji su pred Gradskom skupštinom organizirale udruge Zelena akcija, Pravo na grad i udruga građana Siget.

Kroz bubnjanje i zviždanje te držanjem crvenih kartona u zraku prosvjednici su simbolički prikazali glavnu poruku prosvjeda – crveni karton za GUP u režiji gradonačelnika Milana Bandića.

Predstavnici udruga poručili su da je ovo samo početak borbe protiv rasprodaje zelenog pojasa i javnog prostora uz Savu jer jer smatraju kako je izgledno da gradonačelnik Bandić neće odustati od pokušaja izmjena GUP-a.

Naime, gradonačelnik je na današnjoj sjednici Skupštine namjeravao progurati usvajanje GUP-a kojima bi se omogućila realizacija projekta »Zagreb City« (poznat i kao Zagrebački Manhattan), odnosno gradnja stambeno-poslovnih objekata na prostoru Velesajma i zelenoj površini Hipodroma. U udrugama smatraju da se ovakvim izmjenama GUP-a krše brojni propisi i zanemaruje javni interes.

Međutim, nakon višetjednog javnog otpora građana, udruga te arhitektonskih i urbanističkih udruženja, jučer poslijepodne je Ministarstvo graditeljstva ustvrdilo da je GUP potrebno izmijeniti te provesti javnu raspravu. Iako je time GUP skinut s dnevnog reda sjednice, prosvjed protiv GUP-a je održan kao svojevrsna poruka da će se Zagrepčani organizirano pobuniti protiv »devastacije koju planira gradonačelnik Bandić«.

Organizatori prosvjeda ne sumnjaju da će gradonačelnik u idućih nekoliko mjeseci, ovoga puta kroz nametnutu mu proceduru, pokušati na silu progurati sve »štetne odredbe GUP-a koje je sada namjeravao provesti kršenjem procedure«.

Stoga su poručili da je ovo bio samo prosvjed upozorenja i da će se u narednom periodu još žešće suprotstaviti »Bandićevoj rasprodaji javnog prostora i urbanističkom divljanju«.

Predstavnici udruga poručuju da Zagrebu konačno treba jedan razvojni GUP kao temelj za rješavanje istinskih problema stanovnika ovog grada koji moraju biti uključeni u definiranje smjera razvoja grada, što onda mora biti pretočeno u GUP.

Ističu kako je tijekom 19 godina Bandićeva upravljanja Zagrebom, uobičajena praksa bila obrnuta. Tj. GUP i ostali prostorni planovi učestalo su se prilagođavali partikularnim potrebama raznih investitora, a stavovi građana, a često i stručne javnosti, bili su potpuno ignorirani. Isto to se događa i sada zbog projekta Zagrebački Manhattan čijom bi realizacijom bilo uništeno 110 hektara površine današnjeg Hipodroma i Velesajma.

»Zbog želja istog investitora, koji je sličnim projektom devastirao Beograd, Bandić im je spreman prepustiti jedan od najdragocjenijih razvojnih resursa kojeg Zagreb ima. Zagrebački Manhattan je projekt koji izvlači vrijednost iz Zagreba, a ne doprinosi potrebama građana Zagreba. Njime se pogoduje interesima globalne financijske elite čiji je interes izvući profit iz resursa lokalne zajednice, pri tome zanemarujući njihov javni interes i potrebe«, smatraju aktivisti udruga. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni