Prosvjed protiv fosilnog goriva u Zagrebu okupio 1500 biciklista

Prosvjed protiv fosilnog goriva u Zagrebu okupio 1500 biciklista

(Foto: Tomislav Imprić)

Greenpeace Hrvatska, Sindikat biciklista i Zelena akcija u nedjelju 12. ožujka, organizirali su masovnu biciklističku vožnju kroz Zagreb s ciljem osvještavanja što većeg broja građana i vladajućih o održivim oblicima kretanja i zaustavljanju klimatskih promjena. Prosvjedu se, prema navodima organizatora, pridružilo 1500 biciklista, a još stotine njih su dočekale višekilometarsku kolonu na savskom nasipu. Time je započeo val povezanih događanja u ostatku svijeta pod kapom pokreta »Break Free«.

Riječ je o o globalnom pokretu kojim se ukazuje na potrebu hitnog i bezpogovornog prestanka korištenja fosilnih goriva. U više od 40 zemalja na 6 kontinenata održat će se niz mirnih prosvjednih akcija, kojima se zahtijeva svijet oslobođen od fosilnih goriva te prijelaz prema sigurnoj i održivoj energetskoj budućnosti za sve.

»Želimo poručiti da se klimatske promjene dešavaju već danas i da će naša djeca u životu sve više osjećati posljedice našeg djelovanja – odnosno nedjelovanja. Alternativa postoji, ali uvelike ovisi o političkoj volji. Mnoge vlade još zavlače konkretne akcije, iako se većina država klimatskim sporazumom u Parizu složila da želimo ovaj planet ostaviti nastanjivim za buduće generacije«, poručila je Marija Tomac (Greenpeace Hrvatska).

Povorka se nakratko zaustavila ispred zgrade HEP-a, i 16 metara širokim transparentom pozvalo se na završetak fosilne ere i prelazak ka obnovljivim izvorima energije te iskorištavanju obnovljivih resursa Hrvatske, napose sunčeve energije koje imamo u izobilju.

Luka Tomac iz Zelene Akcije osvrnuo se na niskougljičnu i energetsku strategiju Hrvatske koje su u izradi. »Od Vlade Republike Hrvatske očekujemo da ispuni očekivanja građana koji već godinama jasno zahtijevaju kraj fosilne ere te konkretno projekata poput Plomina C i bušenja Jadrana zbog nafte. Zahtijevamo čistu i obnovljivu budućnost! Hrvatska i ostale vlade, pariškim sporazumom obvezale su se na jasan cilj napuštanja fosilnih goriva do sredine stoljeća. Pitanje je samo hoćemo li to na vrijeme prepoznati kao priliku, a ne kao uteg. Zašto mi ne bi mogli biti lider po pitanju novih tehnologija? Imamo svo i znanje i prirodne resurse«.

»Odabirom bicikla kao prijevoznog sredstva, svatko od nas može pridonijeti zdravijem i čišćem okolišu, a svaki pojedinac čini veliku razliku i time, na jednostavan način, pridonosi smanjenju klimatskih promjena«, napomenula je Tena Šarić iz Sindikata biciklista. Transport predstavlja gotovo četvrtinu emisija stakleničkih plinova u Europi, glavni je uzrok zagađenja zraka u gradovima i smrtnosti čak 467.000 ljudi godišnje, prema Europskoj agenciji za okoliš. Stoga je važan niskougljični razvoj gradova, koji uključuje kvalitetnu biciklističku infrastrukturu. (ZG-m)