Prosvjed “Ne dirajte mi Hipodrom” okupio gotovo 1300 građana

Prosvjed “Ne dirajte mi Hipodrom” okupio gotovo 1300 građana

(Foto: Zeleni odred /Facebook)

Vesna Grgić, predsjednica Zelenog odreda smatra da se Bandić u Zagrebu ponaša kao na placu te da Zagreb, odnosno njegove površine, prodaje po načelu »tko da više«

Više stotina građana, a prema podacima organizatora točno 1267 građana je u subotu, 8. lipnja prosvjedovalo je ispred ulaza u Hipodroma protiv ideje gradonačelnika Milana Bandića da se na toj zelenoj površini sagrade objekti u sklopu projekta Zagreb Citiy, poznatog i kao »zagrebački Manhattan«.

Zbog ovog projekta u svi konjički klubovi i vlasnici konja od Grada su primili obavijest da najkasnije do 1. prosinca moraju preseliti svih 147 konja s Hipodroma.

Prosvjed su organizirali ljudi koji stoje iza Facebook stranice »Zagreb te zove«, Zeleni odred – forum braniteljske udruge Vidra – veterani i društvena akcija i Udruga građana Siget, nakon što je gradonačelnik Bandić na protekloj sjednici Gradske skupštini poručio da neće dopustiti da nekolicina privatnika koja tamo drži stare, islužene konje raspolaže s pola milijuna četvornih metara prostora na Hipodromu.

Bandić je tada rekao da će »kljusine« morati napustiti taj prostor, a građani su u subotu gradonačelniku poručili »neka sjaši«.

Građani-prosvjednici nosili su transparente s natpisima: »Ne uništavajte zeleni dio našega grada«, »Oj Milane, pobratime mio, što si od Zagreba učinio«, »Sjaši više«, »Mijenjam Bandića za konja!«, »Jašiš po Zagrebu 19 godina, vrijeme je da siđeš iz sedla«, »Iako sam dijete asfalta, volim zelenilo«…

Našao se tu i plakat s izjavom gradonačelnika iz 2018. prema kojoj sto da se prostor Hipodroma neće dirati dok god je on gradonačelnik.

Predsjednica konjičkog kluba Pony Express Ivana Ljubić je komentirajući najavu gradonačelnika o premještanju konja s Hipodroma u dva kluba u Čehima i Mlaki, poručila da niti jedno privatno jahalište, bez obzira na kapacitet i luksuz, ne može preuzeti ulogu koju Hipodrom ima kao gradski i konjički centar.

Vesna Grgić, predsjednica Zelenog odreda smatra da se Bandić u Zagrebu ponaša kao na placu te da Zagreb, odnosno njegove površine, prodaje po načelu »tko da više«.

Čelnik udruge građana Siget Tomislav Vukoja pak ističe da nitko građane – porezne platiše nije pitao što misle o gradnji na lokaciji Hipodroma.

Prosvjed je podržao i predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras koji smatra da gradonačelnika treba zaustaviti u devastaciji jer je prostor Hipodroma suviše vrijedan. »Ako nam zatreba velik prostor, za jahanje, koncerte ili skupove, kada zatvore Hipodrom – mi ga nećemo imati«, kaže Maras i dodaje: »Ako treba i fizički ćemo se suprotstaviti tome«. Njegov je dolazak izazvao negodovanje organizatora koji smatraju da to nije mjesto za prikupljanje političkih bodova. No bilo je tamo i drugih političara, a izjavu je dao i gradski zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez) ali je, prema obrazloženju organizatora, njemu to omogućeno jer je istaknuti Bandićev kritičar koji dobro surađuje s cijelom ljevicom u Skupštini.

Organizatori prosvjeda sada su otvorili i peticiju protiv iseljenja Hipodroma koja će se prikupljati svaki dan unutar tamošnjeg ugostiteljskog objekta do 22. lipnja. Gordana Pasanec iz udruge građana Siget je najavila i novi prosvjed koji će biti održan ispred zagrebačke Skupštine. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni