Prosvjed “Hrvatska može bolje”

Prosvjed “Hrvatska može bolje”

Sindikati u obrazovanju su u skladu s najavama danas organizirali veliko prosvjedno okupljanje pod nazivom »Hrvatska može bolje«.

Okupljanje prosvjednika zakazano je za 10 sati na Trgu Republike, gdje se okupilo na tisuće nastavnika i učitelja iz cijele Hrvatske (sindikalisti su najavili dolazak 150 autobusa s prosvjednicima). Oni su noseći transparente u 11 sati krenuli prema Trgu bana Jelačića, a krajnje odredište im je Markov trg.

Prosvjed je donio poteškoće u gradskom prometu. Zagrebački električni tramvaj je od 10.30 sati obustavio tramvajski promet središtem grada, a njegova se ponovna uspostava očekuje oko 13.30 sati.

Budući da je policija uvela privremenu regulaciju prometa i propuštala prosvjednike prema Trgu bana Jelačića, promet automobilima bio je otežan prometnicama u okrugu Trga Republike, na južnom i sjevernom zelenom valu i pristupnim prometnicama, Savskoj i Klaićevoj, dok je primjerice skretanje iz Hebranove u Gundulićevu skretanje privremeno bilo zabranjeno.

Glavni zahtjev štrajkaša je povećanje koeficijenata složenosti posla za 6,11 posto. Na prosvjedu će se javnosti obratiti čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Mihalinec je u ponedjeljak ujutro kazao kako očekuje dolazak 15 tisuća članova sindikata koji sudjeluju u štrajku, od čega njih deset tisuća koji će stići u Zagreb iz drugih dijelova Hrvatske, a pet iz glavnog grada.

Podsjetimo, štrajk u osnovnim i srednjim školama traje mjesec i pol, a već tjedan dana u većini škola nema nastave nakon što se početkom prošlog tjedna iz cirkularnog prešlo na frontalni model štrajka. Branimir Mihalinec je najavio da će, dođe li do dogovora s Vladom, nastava započeti normalnim tijekom najranije u četvrtak.

(B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni