Prosvjed “Dosta je!” okupio više od 20 tisuća Zagrepčana

Prosvjed “Dosta je!” okupio više od 20 tisuća Zagrepčana

“Dosta nam je pogodovanja, dosta nam je korupcije”, poručili su prosvjednici

U organizaciji inicijative Zagreb te zove, udruge Pravo na grad i Zelena akcija te udruge građana Sigeta u subotu je na Trgu bana Josipa Jelačića održan treći prosvjed protiv loše politike upravljanja Zagrebom gradonačelnika Milana Bandića.

Prosvjed pod nazivom „Dosta je!“ okupio je, prema podacima organizatora, više od 20.000 građana. Oni su uz povike „Milane, dosta je“, „Lopove, lopove“, „Odlazi, odlazi“ i sl. zatražili da gradonačelnik odstupi s dužnosti. Svoje nezadovoljstvo politikom gradonačelnika Bandića izrazili su i glasnim zviždanjem te brojnim transparentima s natpisima poput: „Miki, bit ćeš novi gradonačelnik Remetinca“, „ Dosta, pljačke“, „Smeće van iz Podsuseda“, „Mafija go home“, „Institucije su stup korupcije“…

Uz glazbeni program na pozornici su se izmjenjivali brojni govornici. Bernard Ivčić iz Zelene akcije istaknuo je da gotovo nema dijela grada koji nije žrtva politike gradonačelnika Milana Bandića.

„Sve što radi u svakom kvartu, gdje god se zagrebe ispada neka afera. Sve to ne bi mogao raditi da nema čvrstu podršku HDZ-a i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji mu drži većinu u Gradskoj skupštini Grada Zagreba”, rekao je Ivčić. Spomenuo je raspravu o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) na sjednici u Skupštini.

„To je jedan kriminalni dokument gdje gradonačelnik za svoje partnere čuva Manhattan, a nas pušta da se gušimo u smeću. U tom GUP-u nema nikakve vizije, nikakve strategije, nikakvih ideja da se poboljša život građana Zagreba. Tražimo od svih zastupnika da se tome suprotstave. Ne može se taj dokument popraviti amandmanima, treba ga se odbiti i započeti s izradom novog“, istaknuo je Ivčić. S pozornice je poručio: „Dosta nam je Bandića, dosta nam je pogodovanja, dosta nam je korupcije, Bandiću odlazi s mjesta gradonačelnika”.

Gradonačelnik je prozvan i zbog zatvaranja Kina Europe, kultnog Saloona i Hipodroma.

Brojni ogorčeni Zagrepčani su jednoglasno zapjevali pjesmu Zagreb je najljepši grad.

Jedna od Zagrepčanki, nezavisna vijećnica Mjesnog odbora Podsused i članica Udruge za zaštitu okoliša EKO 2000 Veseljka Klobučarić – Pirc je transparentom „Klizište Kostanjek?” upozorila na problem u Podsusedu.

„Problemi su mnogostruki iz razloga što je Podsused dugi niz godina zapostavljen, zapušten. Pod svaku cijenu ga se želi pretvoriti u zapadni Jakuševac, a građani to ne žele. Prošle godine smo prikupili gotovo 8000 potpisa protiv izgradnje reciklažnog vorišta s mehaničkom obradom u bivšoj tvornici cementa u Podsusedu. Grad želi oformiti zagrebačko i županijsko reciklažno dvorište u srcu naselja. To je nedopustivo, jer je ispod svakog ekološkog standarda“, ispričala je za ZG-magazin Klobučarić- Pirc. Naglasila je da Grad sa svojim institucijama ne prilazi dovoljno ozbiljno ni sanaciji klizišta u Podsusedu.

Ustvrdila je kako je predložena sanacija klizišta navozom građevinskog otpada zapravo jedna „farsa”.

„To je način da se pod krinkom sanacije uvedu i deponiraju ogromne količine građevinskog otpada te u potpunosti uništi zdrav život u Podsusedu i okolici. Vijećnici Mjesnog odbora su protiv toga i zalažu se za postojeći ekološki način rješavanja problema što zagovara ekološka udruga, građani Podsuseda i profesor Želimir Portolan, koji je detektirao klizište kad su još 1963. godine počeli problemi“ dodala je Klobučarić-Pirc. Spomenula je da je nakon saznanja da se radi o klizištu iskopano je 3,1 milijun m3 lapora za proizvodnju cementa, a to se nije smjelo dogoditi.

„Čim je detektirano klizište iskopavanje je trebalo prestati. Ugroženo je 500 kuća, a Grad Zagreb ne pristupa ozbiljno rješenju tog problema“, upozorila je Klobučarić- Pirc. Naglasila je da se klizište mora početi sanirati, trebaju se povući sredstva iz Europske unije, a da bi se to moglo potrebno je napraviti projekt s novim znanstvenim podacima.

Zagrepčanka Lea Repović priključila se prosvjedu zbog onečišćenog zraka u Dugavama.

„U Dugavama se sve jače osjeti smrad s Jakuševca koji postaje kiselkast te je zrak onečišćen. Zbog toga nam djeca ne mogu u parkove, a već imaju i zdravstvene probleme. Želimo zdrav život u Dugavama i da nam djeca mogu sigurno izaći na ulicu. Tražimo da gradonačelnik pod hitno riješi problem Jakuševca”, istaknula je Repović.

Umirovljenik Mišo Glauki je rekao da ga smeta što gradonačelnik Bandić već 20 godina uništava Zagreb. Smatra da jedan od bitnih problema, koji očito gradonačelnik ne zna riješiti, promet u Zagrebu.

Branka Genzić- Horvat iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik kaže da Udruga već 15 godina prati situaciju vezano uz problem otpada u Zagrebu. Naglasila je da se radi o totalnom kaosu i pljačkaškoj politici gradonačelnika Bandića pa je „došlo vrijeme da se kaže dosta”.

„Grad Zagreb grca u smeću, nema odvojeno prikupljanje otpada. Građane se pljačka kroz nepravedan sustav naplate odvoza otpada. Jednostavno ne omogućava im se što Grad treba omogućiti. Izgradnja Centra za gospodarenjem otpadom koji je nepotreban, a koji je ustanovljen za prikupljanje mješanog komunalnog otpada koštat će građane 1,2 milijarde kuna u startu, prema cijenama iz 2017 godine. To je interes otpadne mafije koju gradonačelnik zastupa dugi niz godina u Zagrebu. To nije interes građana, nego interesnih grupa, a sve se to čini uz podršku nadležnog ministarstva i ministra Tomislava Čorića“, rekla je za ZG-magazin Genzić- Horvat.

Prosvjed su podržale osobe iz javnog i političkog života. Između ostalih, na prosvjed su došli predstavnici zagrebačke organizacije Most.

„Na prosvjed smo došli kao građani koji žele da se Zagrebom upravlja na pošten način. Zagrepčani plaćaju prirez od 18 posto. Nažalost, smeće na zagrebačkim ulicama je svakodnevno, građani su satima u prometnoj gužvi, kvaliteta zraka je loša. Mislimo da se to mora promijeniti. Gradonačelnika se može mijenjati podizanjem građanske svijesti, ovakvim prosvjedima, ali i izborima“, istaknuo je Marko Sladoljev iz Mosta.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni