“(Pr)osvijetli se” – kampanja za sigurnost biciklista

“(Pr)osvijetli se” – kampanja za sigurnost biciklista

Udruga Sindikat biciklista pokrenula je kampanju pod nazivom “(Pr)osvijetli se” od 17. do 31. listopada. Cilj kampanje je ukazivanje na obavezu nošenja svjetala i reflektirajućih oznaka prilikom vožnje biciklom.

»Skrećemo pozornost na važnost poštivanja prometnih propisa od kojih je jedan obvezno korištenje lampica i reflektirajućih oznaka prilikom vožnje biciklom. Dani su sve kraći, krajem mjeseca mijenja se sat na zimsko računanje vremena i uskoro ćemo se vraćati s posla po mraku«, ističu u udruzi.

Naglašavaju da je zbog smanjene vidljivosti povećati sigurnost korištenjem svjetala na biciklu, što je i zakonska obveza.
Podsjećaju kako je zakonska obveza nošenje prednjeg bijelog svjetla, stražnjeg crvenog svjetla i reflektirajućih oznaka na kotačima i na odjeći noću i u uvjetima smanjene vidljivosti.

»Nema izgovora za nenošenje svjetala. Ona su tu da budemo vidljivi drugim sudionicima u prometu, pogotovo vozačima automobila. Svjetla nisu skupa oprema i mogu se nabaviti na mnogo mjesta«, objašnjavaju iz Sindikata biciklista. Dodaju kako su u trgovinama Decathlon i Žuti mačak dogovorili popust na svjetla i reflektirajuću opremu sve do kraja kampanje.

Vožnja biciklima središtem Zagreba

Nadalje, iz Sindikata biciklista napominju kako će do povećanja sigurnosti u prometu doći i s kvalitetnijom biciklističkom infrastrukturom te smanjenjem brzine motornih vozila i broja osobnih automobila na cestama.

Zagrebačka gradska vlast je najavila poboljšanja u biciklističkoj infrastrukturi, no u Sindikatu biciklista smatraju kako je potrebno više ulaganja u razvoj biciklističkog prometa i ubrzati promjene. Zato najavljuju još jednu kritičnu masu – biciklističku vožnju širim centrom grada, koja će biti održana u nedjelju 23. listopada. Cilj vožnje je promocija bicikla kao praktičnog, štedljivog i ekološkog gradskog prijevoznog sredstva.

Ova biciklistička vožnja nije sportska utrka i svi su pozvani, a vozit će se polako uz privremeno zaustavljanje prometa i pod pratnjom policije. Okupljanje je od 15:45 na Trgu žrtava fašizma kod Doma HDLU (“Džamije”) i kreće se u 16 sati rutom:

  • Dom HDLU – Ulica kralja Držislava – Palmotićeva ulica – Ulica kneza Branimira – Ulica Grgura Ninskog (Trg kralja Tomislava) – Haulikova ulica – Ulica Antuna Mihanovića – Trg Marka Marulića – Trg Republike Hrvatske – Trg Mažuranića – Ulica Jurja Žerjavića – Trg kralja Petra Svačića – Ulica Baruna Trenka – Trg kralja Tomislava – Ulica Pavla Hatza – Draškovićeva ulica – Ulica Ignjata Đorđića – Smičiklasova ulica – Martićeva ulica (desno) – Heinzelova ulica – Zvonimirova ulica – Trg žrtava fašizma – Ulica Račkoga – Smičiklasova – Martićeva (lijevo, u slijepi dio ulice).

(pr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni