Prošlogodišnji prihodi od turizma iznose 7,4 milijardi eura

Prošlogodišnji prihodi od turizma iznose 7,4 milijardi eura

Segment osobnih razloga svake godine je sve bolji, no prihodi nastali dolaskom turista iz poslovnih razloga u konstantnom su padu još od 2005. godine

Hrvatska je prošle godine od turizma, odnosno putovanja, ostvarila 7,4 milijardi eura prihoda što predstavlja godišnji rast od 2,8 posto.

Prihodi ostvareni od turista koji su u Hrvatsku 2014. godine došli iz osobnih razloga iznosili su 7,2 milijardi eura, što je u odnosu na 2013. godinu više za 3,3 posto. Iako je segment osobnih razloga svake godine sve jači, bitno je naglasiti kako su prihodi nastali dolaskom turista iz poslovnih razloga u konstantnom padu još od 2005. godine, priopćeno je u srijedu iz Ministarstva turizma. Pri tome je važno napomenuti kako je takve podatke obračunala Hrvatska narodna banka na način da predstavljaju zbroj prihoda nastalih iz osobnih i poslovnih razloga.

Ministar Darko Lorencin izrazio je zadovoljstvo jer su “prihodi od turizma porasli u odnosu na 2013. te su istovremeno prihodi ostvareni od turista koji su u našu zemlju došli iz osobnih razloga čak i premašili rekordnu 2008. godinu. Osim toga, u segmentu osobnih razloga znatno je ojačan period pred i posezone te je 2014. godine ostvareno čak 30 milijuna eura više prihoda nego rekordne 2008., što je u skladu sa svim našim aktivnostima i programima usmjerenima prema produljenju turističke sezone. Ostvareni rezultati izuzetno me vesele jer dokazuju da se turistička politika kreće u pravom smjeru te da Hrvatska postaje konkurentnije, zanimljivije i traženije svjetsko odredište“, stoji u objavi ministarstva.

Prihode od turizma, odnosno putovanja središnja banka objavljuje i u statistici platne bilance, a takvi podaci pokazuju kako su 2014. prihodi od putovanja iznosili 7,402 milijarde eura, što je gotovo 200 milijuna eura više nego godinu ranije, ali je još uvijek oko 57 milijuna eura ili oko 0,8 posto manje od rekordne 2008. godine.

Iz Ministarstva navode kako je prošle godine udio prihoda od putovanja u BDP-u iznosio 17,2 posto, što je za 0,6 postotnih bodova više nego u 2013. godini. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni