Prošlo je 24 godine od pogiblje prve žrtve Domovinskog rata

Prošlo je 24 godine od pogiblje prve žrtve Domovinskog rata

Na Uskrs 1991. postrojba za posebne namjene dobila je zadatak da na području Plitvica uspostavi javni red i mir nakon što su pripadnici pobunjenih Srba zaposjeli teritorij želeći ga pripojiti tzv. SAO krajini

Na današnji se dan obilježava obljetnica akcije “Plitvice” i pogibije hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, prve žrtve srpske agresije u Domovinskom ratu.

U akciji je poginuo 22-godišnji Jović, a ranjeno je devetero pripadnika Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje i Antiterorističke jedinice “Lučko”.

Na Uskrs 1991. postrojba za posebne namjene dobila je zadatak da na području Plitvica uspostave javni red i mir nakon što su pripadnici pobunjenih Srba zaposjeli Nacionalni park želeći ga pripojiti tzv. SAO krajini.

Kolonu s hrvatskim specijalcima u ranim jutarnjim satima u blizini plitvičkog hotela u zasjedi su dočekali pripadnici “milicije” iz Knina. Uslijedio je vatreni okršaj koji je trajao nekoliko sati, a hrvatski specijalci uspjeli su slomiti otpor velikosrpskih pobunjenika i to područje staviti pod ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Njemu u spomen, ali i u sjećanje na borbu za hrvatsku neovisnost i slobodu kod spomen obilježja Josipu Joviću na Plitvicama održat će se komemoracija na kojoj će prisustvovati predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te potpredsjednik i ministar policije Ranko Ostojić. Podsjetimo kako je predsjednica prošli tjedan posmrtno odlikovala Josipa Jovića, Redom Nikole Šubića Zrinskog, za junački čin u ratu.(zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni