Proslava svetog Blaža u Zagrebu

Proslava svetog Blaža u Zagrebu

Svetom Blažu po zagovor za dobar glas

Tijekom višednevnog slavlja u zagrebačkoj crkvi sv. Blaža bit će izložen srebrni relikvijar s moćima sv. Blaža koji je u Zagreb stigao kao dar dubrovačke crkve prije stotinu godina u prigodi blagoslova novoizgrađene crkve

Najveća proslava sv. Blaža (Vlaha) u sjevernoj Hrvatskoj pred ostatcima svetčeva tijela ove će se godine u zagrebačkoj župi sv. Blaža na Deželićevu prilazu »produžiti« na tri dana. Tijekom više slavlja – od 2. do 5. veljače – moći će se doživjeti duh Straduna i Feste sv. Vlaha u Zagrebu, a brojni pjevači i govornici te svi oni koji koriste glas dolazit će na blagoslov grla te moliti zagovor sv. Blaža za zdravlje glasnica.

To su prepoznali i državni i gradski čelnici: predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te predstavnici Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i Vlasta Hubicki koji će u sklopu proslave župnog blagdana sv. Blaža posjetiti tu stoljetnu crkvu.

Foto: Goran Vranić
Foto: Goran Vranić

Najviše se hodočasnika očekuje u petak 3. veljače na središnjem slavlju u 18.30 sati koje predslavi kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zvonimir Sekelj. Toga će se dana tijekom prijepodneva slaviti još tri mise u crkvi sv. Blaža: u 8, 9.30 i 11 sati, a brojne vjernike – pa tako i predstavnike lokalnih vlasti na večernjoj misi – privući će osobito raširen obred blagoslova grla.

Atmosfera sa Straduna

Uoči Blaževa u četvrtak 2. veljače priređuje se tradicionalna proslava Feste sv. Vlaha za Dubrovčane i Janjevce koji žive u Zagrebu. U 18.30 sati započinje blagoslov svijeća, potom svoju riječ upućuju festanjuli, pjeva se himna Parcu, diže zastava sv. Vlaha i nastavlja misno slavlje koje predvodi Gornjogradski dekan fra Martin Jaković, pa će se atmosfera 1045. Feste sv. Vlaha s ulica Straduna premjestiti i u hrvatsku metropolu.

Na Dan života u nedjelju 5. veljače na zahvalnom misnom slavlju u 11 sati u crkvi sv. Blaža sudjelovat će predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, inače župljanin te župe. Predsjednik Vlade primit će blagoslov grla te pogledati prve hrvatske božićne jaslice koje su proslavile sto godina postojanja.

Crtice o proslavi sv. Blaža

Sv. Blaž suzaštitnik je Zagreba, bio je jedan od tri zagovornika Gradeca. Na njegov se blagdan 3. veljače sazivala gradska uprava, zasjedalo se u vechniczi (domus civitatis), podignutoj na Markovu trgu koja je od srednjeg vijeka ostala na toj adresi. Sve je započinjalo zazivom Duha Svetoga, a svečani skup nastavljao se izdavanjem i pečaćenjem isprava te se izabirao gradski sudac s prisežnicima, imenovali su se novi građani i isticali začasni građani.

Blagoslov grla obred je koji seže u daleko 6. stoljeće, pri čemu se rabe dvije prekrižene svijeće. Uporaba svijeća dolazi od čuda po kojem je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost, a svijeće se koriste i zbog blizine blagdana Svijećnice, Prikazanja Gospodnjega.

Tijekom višednevnog slavlja u zagrebačkoj crkvi sv. Blaža bit će izložen srebrni relikvijar s moćima sv. Blaža koji je u Zagreb stigao kao dar dubrovačke crkve prije stotinu godina u prigodi blagoslova novoizgrađene crkve.

O raširenosti čašćenja sv. Blaža svjedoči i podatak da je svjetski poznati tenor Placido Domingo u ljeto 2003. godine, uoči koncerta koji je održao u pulskoj Areni, inzistirao da zajedno sa svojom suprugom Martom ode u vodnjansku crkvu da bi zahvalio sv. Blažu, pred Blaževom relikvijom, za oporavak od posljedica teške bolesti grla. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni