Proslava Martinja ispred kurije Omilje

Proslava Martinja ispred kurije Omilje

(Foto: Press)

Zagrebačka županija i Turistička zajednica grada Svetog Ivana Zeline (TZGSIZ) organiziraju proslavu Martinja koja će biti održana u subotu, 12. studenoga  ispred kurije „Omilje“ iznad sela Donja Drenova. Proslava počinje u 15 sati

Manifestacija je dio EU projekta In cultura veritas te se održava i u gradu Samoboru i Jastrebarskom.

Krštenje mošta je narodni običaj i višestoljetna tradicija, kojom se posebnim obredom u povodu blagdana svetog Martina, mlado vino (mošt) pokrštava u vino. Radi se o zanimljivom i zabavnom dramaturškom prikazu koji će predvoditi preštimani i veleučeni martinjski biškup Borko sa svojim pajdašima.

Muzej Sveti Ivan Zelina kao jedan od partnera projekta In cultura veritas postavlja izložbu „Martinje i martinjski običaji“ kroz koju će posjetitelji saznati više o samom Martinju.

Moći će se kušati vina zelinskih vinara te autohtono vino Kraljevinu Zelinu. U manifestaciji sudjeluju vinarije Kos, Bedekovich, Kos-Jurišić te kao gosti Vina obitelji Pevec.

U TZGSIZ-a ističu kako je posebna pažnja osvećena prigodnoj hrani. U ponudi će biti brojne domaće delicije poput: bunceka, pečenica, krvavica, kiselog kupusa, ječmene kaše …..

»Kao pravi jesenski gušt nudimo vam kombinaciju mladog vina i pečenih kestena jer vino je najslađe kada je mlado i još podsjeća na okus grožđa, a kesteni vrući nakon pucketanja na vatri«, poručuju.

Posjetitelje će zabavljati tamburaški sastav Miki Tribute Band. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni