Prosječni zaposleni stanovnik Zagreba radi za državu čak 181 dan u godini

Prosječni zaposleni stanovnik Zagreba radi za državu čak 181 dan u godini

Cilj stvaranja kalkulatora za izračun osobnog Dana porezne slobode je jačanje svijesti poreznih obveznika o visokoj cijeni države koju su prisiljeni plaćati te poticanje pozitivnih društvenih promjena, prije svega u smjeru poreznog rasterećenja

Hrvatski radnik s prosječnom plaćom, oženjen, s jednim djetetom, iz Zagreba, nepušač, koji ima automobil, radi za državu čak 181 dan u godini, pokazao je to kalkulator za izračun osobnog Dana porezne slobode u Hrvatskoj, kojeg su osmislili i izradili Krunoslav Gašparić i Robert Badurina iz Udruge poreznih obveznika “Lipa“.

Naime, Dan porezne slobode je dan u godini nakon kojeg radnik prestaje raditi za državu i počinje raditi za sebe. Dakle, prosječan hrvatski radnik može „proslaviti“ svoj Dan porezne slobode 1. srpnja.

Ukupno porezno opterećenje radnika s prosječnom plaćom u Hrvatskoj je veće od 50 % što znači da prosječni hrvatski porezni obveznik danas radi za državu nešto više od pola godine.

U izračunu dana porezne slobode koriste se vrijednosti koje odgovaraju mjesečnom dohotku i mjesečnim troškovima poreznog obveznika, ali je izračun uvažio i mogućnost da porezni obveznik dio svog neto dohotka štedi ili koristi za otplatu obveza po kreditima.

Cilj koji udruga želi postići kalkulatorom je jačanje svijesti poreznih obveznika o visokoj cijeni države koju su prisiljeni plaćati te poticanje pozitivnih društvenih promjena, prije svega u smjeru poreznog rasterećenja kojim bi se poreznim obveznicima omogućilo da raspolažu s većim dijelom osobnog dohotka.

Kalkulator Dana porezne slobode dostupan je na internetskoj stranici Udruge “Lipa”: http://danporezneslobode.manjiporezi.hr/. (zg-m)
.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni