Proširenje parking zona donosi gubitke?

Proširenje parking zona donosi gubitke?

Prema Mišićevom izračunu Grad bi od novih parkirališta uprihodio 30 milijuna kuna godišnje, dok bi se trošak zaposlenika popeo na 50 milijuna kuna

»Prema podacima Zagrebparkinga u Zagrebu imamo 33 000 naplatnih parkirališnih mjesta koja nadzire njihov 161 djelatnik. Najavljenim proširenjem parkinga još će se 100 000 parkirališnih mjesta staviti pod naplatu, što znači da će za njihov nadzor Zagrebparking trebati još trostruko više djelatnika«, ukazao je na današnjem »aktualcu« Gradske skupštine gradski zastupnik Matej Mišić (SDP) ustvrdivši da će, bude li se doista radilo o simboličnim cijenama naplate, trošak novih zaposlenika premašivati dobit. Prema njegovom izračunu Grad bi od tih parkirališta po tome uprihodio 30 milijuna kuna godišnje, dok bi trošak zaposlenika iznosio 50 milijuna kuna.

Mišića je zanimalo koja je dobrobit za građane od uvođenja »novog nameta«.

»Očito ćemo ponovno na izbore! Ništa od toga ja nisam rekao, odakle crpite maštu? Ni jedne riječi, a vi ste već sve izračunali… Pričekajte prijedlog pa se onda obrušite ne njega, a ne da djelujete po sistemu Mirko, pazi metak, hvala Slavko«, šaljivo je odvratio gradonačelnik Milan Bandić.

No Mišić se nije dao smesti te je istaknuo kako je posrijedi tema koja već dva tjedan zaokuplja građane. »Spomenuli ste proširenje naplate…«

»Ja sam vaša noćna mora, pustite me na miru. Samo sam rekao da kada je parking u pitanju neće biti građana prvog, drugog i trećeg reda. Bit će onoliko zona koliko god bude trebalo. Život u Zagrebu košta«, poručio je Bandić i dodao kako se u Beču osoba ne možete ni prijaviti, a kamoli kupiti stan ako nema riješeno parkiranje.

GUP-servis za tajkune

Gradski zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!) prozvao je gradonačelnika zbog »pogodovanja poduzetnicima Tomislavu Horvatinčiću i Ivici Todoriću« te je svoje je javljanje započeo s pitalicom. »Što je zajedničko ovim poduzetnicima? Pa i jednom i drugom ste vi, gradonačelniče, mijenjali Generalni urbanistički plan Grada Zagreba za njihovu privatnu korist. Prvo ste 2007. godine inicirali promjene GUP-a kako bi Horvatinčić mogao divljati po centru grada, nakon što je divljao po cesti, a kasnije i po moru. Zatim ste 2009. godine inicirali izmjene GUP-a kako bi Todorić mogao legalizirati Kulmerove dvore u stambeni objekt, iako se nalazio u Parku prirode Medvednica. Vašu upravu bismo slobodno mogli nazvati ‘GUP-servis za tajkune’. Budući da su u postupku nove izmjene GUP-a, zanima me samo kojim novim tajkunima ćete izaći ususret?«, upitao je Tomašević Bandića te za svoje pitanje zaradio je opomenu predsjednika Skupštine.

Bandić je ustvrdio da je posrijedi »podanički mentalitet« jer da nikakvih prosvjeda oko Cvjetnog ne bi bilo da se radilo o projektu poduzetnika iz Finske. »Ali ovdje je proradio hrvatski jal. Kada će doći vrijeme da udružimo glave i zajedno napravimo nešto za naš grad i Hrvatsku?«, upitao se Bandić.

Ustvrdio je da su opasni oni koji nisu u svom životu napravili ništa, a sve znaju i puna su im usta etiketa i decibela od kojih dolazi do kakofonije. Osvrnuo se i na prosvjede na Cvjetnom trgu. »Sigurno ste ponosni što ste se valjali po ulici. Imam snimke registracija automobila onih koji su prosvjedovali protiv garaže, a u njoj su se parkirali«, rekao je Bandić i dodao kako su mu i na Savici organizirali prosvjede i tribine. Govoreći o poznanstvu s Horvatinčićem rekao je da »ne zna tko kako vozi ili gdje ljetuje«.

Opasno igranje za mališane iz Dječjeg vrtića Tratinčica

»Ponosan sam što sam prosvjedovao protiv izmjena GUP-a za projekt na Cvjetnom trgu i izmjena GUP-a u korist Todorića, a to namjeravam i dalje raditi kad budete ponovno pogodovali nekim tajkunima«, replicirao mu je Tomašević.

Bruna Esih (Nezavisni za Hrvatsku) ukazala je na činjenicu da niti nakon šestog upita u nizu (što od roditelja, što od nje kao zastupnice), od Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport na čelu s Ivicom Lovrićem nisu dobili odgovor na upit vezan za Dječji vrtić Tratinčica koji nema ograđeno igralište za djecu pa se šestogodišnja djevojčica u rujnu nabola na odbačenu narkomansku iglu.

»Vrtić nema pogodan prostor ograđen za igru te su djeca izložena opasnostima od zlonamjernih ljudi, napuštenih pasa ili pasa neodgovornih vlasnika, ali eto i infektivnog otpada«, rekla je Esih koju je zanimalo kada će problem biti riješen.

»Moram priznati da o tome nisam pojma imao. Zbog toga mi je lakše u duši, ali to me ne oslobađa odgovornosti«, rekao je gradonačelnik Bandić koji se ujedno ispričao svima iz DV Tuškanac. »To ćemo ograditi za 20-ak dana, a sutra ili najkasnije u ponedjeljak ćemo otići u vrtić«, najavio je gradonačelnik koji je pozvao pročelnike da ga ubuduće bolje informiraju.

Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni