“Proračunski minus od 1,3 milijarde kuna je financijski brodolom Zagreba”

“Proračunski minus od 1,3 milijarde kuna je financijski brodolom Zagreba”

HNS-ovac Tomislav Stojak osvrnuo se i na Zakon o obnovi Zagreba od potresa: „Taj zakon će pasti na samom Zagrebu, jer Grad nema 20 % predviđenih sredstava za obnovu

Zastupnik HNS-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Stojak danas se na konferenciji u Staroj gradskoj vijećnici osvrnuo na proračun Grada Zagreba te rad i status privatnih i vjerskih vrtića, što će se kao točke dnevnog reda naći na idućoj sjednici Skupštine.

Naglasio je da proračunski minus u 2019. godini iznosi 1,3 milijarde milijuna kuna te je dodao da se radi o “financijskom brodolomu grada Zagreba”. Stojak je pojasnio da je do takve teške financijske situacije došlo zbog “rasipničke politike gradonačelnika Milana Bandića i Gradske uprave”, a ta se politika nastavlja i u ovoj godini.

„Radi se o ogromnim novcima. Taj iznos će se morati kad-tad podmiriti. Neće se u proračunu izbrisati gumicom nego će to Zagrepčani morati sanirati i platiti”, izjavio je Stojak. Spomenuo je neke skupe projekte kao što su izgradnja žičare. Naime, njezina izgradnja prvotno je bila planira u iznosu do 300 milijuna kuna, a Stojak je siguran da će kada se zbroje troškovi nova žičara Zagrepčane koštati milijardu kuna.

On smatra da Zagrebu treba žičara, ali ne pod svaku cijenu, jer se radi o najskupljoj žičari u Europi.

„Teška je financijska situacija. Pozivam gradonačelnika Bandića, ali i skupštinsku većinu da predlože saniranje proračunske dubioze od 1,3 milijarde kuna jer je to zakonska obveza, na to ih je upozoravala Državna revizija“, izjavio je gradski zastupnik.

Osvrnuo se i na Zakon o obnovi Zagreba od potresa. „Taj zakon će pasti na samom Zagrebu, jer Grad nema 20 % predviđenih sredstava za obnovu zbog rasipničke politike gradonačelnika Bandića”, ustvrdio je Stojak.

Na sjednici Gradske skupštine idući tjedan će kao točka dnevnog reda biti izmjena predškolskog programa zagrebačkih dječjih vrtića. Tom se točkom predlaže da privatni vrtići u kolovozu i srpnju, s obzirom na situaciju s pandemijom Covid-19 i nemogućnost rada u punom kapacitet od Grada dobiju naknadu kao da su radili u punom kapacitetu. Stojak smatra kako da je to dobro.

„U lipnju sam kao gradski zastupnik predlagao da se tim vrtićima ostave novci koje im je Gradska uprava uzela. Privatne i vjerske vrtiće sufinancira Grad Zagreb. S obzirom na pandemiju i potres bilo je jasno da će se predškolske ustanove naći u problemu. Gradski dječji vrtići su bili zatvoreni, ali plaće djelatnika u sustavu gradskih dječjih vrtića su išle. To nije slučaj u privatnim i vjerskim vrtićima, iako ih sufinancira Grad Zagreb”, podsjetio je Stojak. Dodao je da je predlagao da vjerski i privatni vrtići budu u istom statusu kao i gradski i da im Grad Zagreb plati sve troškove kao i gradskim dječjim vrtićima.

„Grad Zagreb je donio nerazumnu odluku da neće snositi troškove privatnim i vjerskim vrtićima te su neki zatvoreni”, izjavio je Stojak zaključivši da u sustavu predškolskog odgoja nije vođena odgovorna politika.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni