Proračun Županije veći za oko 8 milijuna kuna

Proračun Županije veći za oko 8 milijuna kuna

Stjepan Kožić izrazio je zadovoljstvo što su poduzetnici Zagrebačke županije u 2014. godini uspješnije poslovali u odnosu na prethodnu godinu te su povećali broj zaposlenih za 3,8 posto te ostvarili neto dobit od 564,6 milijuna kuna

Županijska skupština Zagrebačke županije danas je donijela Rebalans proračuna koji iznosi 313.652.073 kuna i veći je za 7.828.073 kuna tj. za 2,56 posto u odnosu na Proračun donesen krajem 2014. godine. Rebalans je napravljen zbog usklađivanja visine i strukture sredstava za financiranje decentraliziranih funkcija s odlukama Vlade RH, zbog preraspodjele sredstava unutar postojećih projekata i razvoja novih projekata, zbog izmjena i dopuna Zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave i usklađivanja prihoda od Fonda izravnanja za decentralizirane funkcije prema izmjenama i dopunama Zakona te usklađivanja viška prihoda iz prethodne godine.

Prihvaćena su i izvješća o poslovanju u 2014. godini trgovačkih društava kojima je osnivač ili većinski vlasnik Zagrebačka županija. Sva trgovačka društva u prethodnoj godini poslovala su pozitivno

»Iako Proračun raste za 2,56 posto, moram istaknuti da se to ne događa radi rasta s osnove izvornih poreznih prihoda«, istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić pojasnivši kako je radi mini porezne reforme Zagrebačka županija u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2015. godine uprihodila 10,5 posto manje sredstava u odnosu na isto razdoblje prošle godine od Poreza na dohodak.

»Proračun raste temeljem dodatnih prihoda kao što su 8,2 milijuna kuna koje ćemo dobiti od Fonda solidarnosti EU za poplave u 2014. godini, zatim 1.175.000 kuna od Europskog socijalnog fonda za pomoćnike u nastavi, kao i dobiti od 1,8 milijuna kuna koju je ostvarila županijska tvrtka Županijske ceste«, rekao je Kožić.

»Osim smanjena planiranih prihoda od poreza na dohodak morali smo brisati prihod za plaće djelatnika odjela za graditeljstvo jer planiranih 3,7 milijuna kuna nećemo dobiti od resornog ministarstva, smanjili smo i planirani iznos od legalizacije objekata kao i planiranih 1.670.000 kuna od Fonda za zaštitu okoliša itd.«, kazao je župan. Izrazio je zadovoljstvo i što su poduzetnici Zagrebačke županije u 2014. godini uspješnije poslovali u odnosu na prethodnu godinu te su povećali broj zaposlenih za 3,8 posto, ukupne prihode za 7,5 posto, ukupne rashode za 5,8 posto, dobit za 24,5 posto, smanjili gubitak za 22,6 posto te ostvarili neto dobit od 564,6 milijuna kuna.

Na sjednici je prihvaćen Prijedlog izmjena i dopuna Mreže javne zdravstvene službe Ministarstva zdravlja kojima bi Zagrebačka županija trebala dobiti 3 tima obiteljske (opće) medicine, 1 tim pedijatrije, 12 timova dentalne zdravstvene zaštite i 3 tima ginekologije. Ovim Prijedlogom Mreža javne zdravstvene službe za područje Zagrebačke županije, u dijelu specijalističko-konzilijarne i dijagnostičke zdravstvene djelatnosti, odvojila bi se od Grada Zagreba kako bi omogućila bolju dostupnost zdravstvene zaštite svojim stanovnicima.

Zagrebačka županija sklopit će zajedno s Gradom Zagrebom Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta Izrada Studije izvodljivosti za projekt GREENWAY – Državna glavna biciklistička ruta br. 2. Studija izvodljivosti, koju sufinancira Europska unija putem Operativnog programa „Promet 2007.-2013.“, predstavlja prvu fazu prema izgradnji biciklističke staze uz rijeku Savu, od granice sa Slovenijom do Lijevog Dubrovčaka na području Ivanić-Grada. Inače, gradnja biciklističke prometnice predviđena je u dužini od 121,6 kilometara te bi trebala biti završena do ožujka 2017. godine. Ukupna vrijednost radova iznosi oko 123 milijuna kuna. Za realizaciju projekta 85 posto potrebnih sredstava planira se osigurati iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 15 posto osigurali bi Zagrebačka županija i Grad Zagreb.

Prihvaćena su i izvješća o poslovanju u 2014. godini trgovačkih društava kojima je osnivač ili većinski vlasnik Zagrebačka županija. Sva trgovačka društva u prethodnoj godini poslovala su pozitivno.

Također, donesena je odluka o dodjeli Javnih priznanja Zagrebačke županije koje će se dobitnicima uručiti na Svečanoj sjednici u povodu Dana Zagrebačke županije u petak, 17. srpnja 2015. godine. Povelja Zagrebačke županije dodijelit će se Udruzi za promicanje kvalitete života osoba s posebnim potrebama „Ivančica“ iz Zaprešića, Chromosu d.d. iz Samobora, Bermesu d.o.o. iz Donje Pušće, zatim Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Brckovljani, Medičarsko-svjećarskom obrtu „Franjo Oslaković“ iz Samobora te umjetniku Vladimiru Gajskom iz Križa. Nagradu za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dobit će Rimac automobili d.o.o., Tamburaški orkestar glazbene škole Dugo Selo te prof. likovne umjetnosti u mirovini Dragutin Jančić, a Nagradu za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju Drvna industrija Rubinić d.o.o.

Na »aktualcu« ponovno pitanje o povećanju broja timova Hitne pomoći

hitna-pomocNa Aktualnom satu vijećnici su postavljali pitanja vezana uz povećanje broja T1 timova hitne medicinske pomoći na području županije; kako teče adaptacija Doma za starije i nemoćne osobe u Ivanić-Gradu te kakvi se liječnički preventivni pregledi mogu obaviti u Ljekarnama Zagrebačke županije. Također, vijećnike je zanimalo kada se planira rekonstruirati ŽC 3041 koja vodi od Hagnja do Velike Gorice; kada će biti gotov magistralni cjevovod Sesvetski Kraljevac – Ivanić-Grad te u kojoj su fazi radovi na izradi precrpne stranice u Ivanić-Gradu.

Raspravljalo se i o raspisivanju natječaja za sufinanciranje javnih potreba u kulturi; sanaciji OŠ Stupnik kao i o projektu rekonstrukcije javne rasvjete u Zagrebačkoj županiji. Vijećnike je zanimalo je li se Distributivni centar za voće i povrće prijavio na natječaj za neku od mjera Programa ruralnog razvoja, Strukturnih fondova EU i na koji način Županija pomaže svojim poljoprivrednicima da iskoriste dostupna financijska sredstva aktualnih fondova EU. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni