Proračun Zagrebačke županije veći za 7,4 milijuna kuna

Proračun Zagrebačke županije veći za 7,4 milijuna kuna

Od spomenutog iznosa, Upravnom odjelu za prosvjetu dodijelit će se 2 milijuna kuna koji će se koristiti za kapitalnu izgradnju. Najveći iznos od 5 milijuna kuna dodijelit će se Upravnom odjelu za zdravstvo / Zagrebačka županija jedina je u Hrvatskoj lani dodijelila 3 milijuna za uklanjanje posljedica suše

Županijska skupština Zagrebačke županije jučer je donijela rebalans Proračuna koji iznosi 301 milijuna kuna te je veći za 7,44 milijuna kuna u odnosu na Proračun donesen krajem 2012. godine. Rebalans je napravljen radi ostvarenja viška prihoda iz prošle godine.

Pojašnjavajući Rebalans, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić naglasio je da svi stari projekti, koji su bili u Proračunu ostaju, a dodatnih će se 7,44 milijuna iskoristiti za nove projekte. Od spomenutog iznosa, Upravnom odjelu za prosvjetu dodijelit će se 2 milijuna kuna koji će se koristiti za kapitalnu izgradnju. Najveći iznos od 5 milijuna kuna dodijelit će se Upravnom odjelu za zdravstvo, i to 3 milijuna kuna za sufinanciranje hitne medicinske pomoći na području Zagrebačke županije te 2 milijuna kuna za sufinanciranje primarne zdravstvene zaštite. Preostalih 446.250,00 kuna dodijelit će se Upravnom odjelu za gospodarstvo, i to za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju kotlovnica za 27 škola.

„Proračun Zagrebačke županije zadnji je put prelazio 300 milijuna 2008. i 2009. godine“ – izjavio je Kožić. Poručio je i kako je iznimno zadovoljan što proračun raste, ali ne i s činjenicom da će se većina viška prihoda utrošiti na financiranje aktivnosti koje su u nadležnosti države, poput Hitne medicine. Naime, kako smo već i pisali na našem portalu, Zagrebačkoj županiji temeljem Mreže hitne medicinske pomoći nije dodijeljen dovoljan broj T1 timova što je rezultiralo time da su stanovnici zakinuti za adekvatnu hitnu medicinsku pomoć te su u lošijem položaju nego drugi dijelovi Hrvatske. Velika Gorica koja ima 63.000 stanovnika ima isti broj T1 timova, njih 5, kao i Čazma s 8.000 stanovnika. Čakovec koji ima 27.000 stanovnika ima 10 T1 timova, a Ivanić-Grad niti jedan – već samo dežurstvo. Kožić je pozvao i saborske zastupnike s područja Ivanić-Grada i Križa da se založe za Zagrebačku županiju i rješavanje problematike hitne medicine. Kožić je podsjetio i kako je u izvornom Proračunu, koji je donesen krajem prosinca prošle godine, osigurano 3 milijuna kuna za pokrivanje osnovnih troškova osnovnih i srednjih škola (komunalne usluge, utrošak vode, odvoz smeća, uredski materijal) jer su decentralizirana sredstva ponovno smanjena. „Za materijalne troškove nadležno je resorno ministarstvo, ali da nismo izdvojili spomenuta sredstva, ne znam kako bi naše škole uopće funkcionirale“ , zaključio je župan.

U Županiji osjetno niža stopa kriminaliteta

Prihvaćeno je i Izvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2012. godini. Policijska uprava zagrebačka (PUZ) nadležna je za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije, pri čemu udio kriminaliteta u Zagrebu iznosi 82 posto, a u Zagrebačkoj županiji 18 posto. Načelnik PUZ-a Goran Burušić istaknuo je važnost prevencije te naglasio da je takvim programima na području Županije obuhvaćeno 12.403 učenika te 2.655 roditelja.

Skupština je prihvatila Izvješće o radu Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda za 2012. godinu. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić tijekom protekle godine proglasio je tri vrste elementarne nepogode: mraz, koji je na području županije  prouzrokovao štetu procijenjenu na ukupno 44 milijuna kuna, zatim elementarnu nepogodu – tuču, čija ukupna procijenjena šteta iznosi 260.550 kuna te sušu koja je prouzročila najveću štetu u iznosu od 88,24 milijuna kuna. Zagrebačka županija jedina je županija u Hrvatskoj koja je prošle godine JLS dodijelila 3 milijuna kuna za uklanjanje posljedica suše.

Županijska skupština Zagrebačke županije proglasila je 27. lipanj Danom hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Naime, toga dana 1991. godine na pokupsko je ratište raspoređena 2. Brigada Zbora narodne garde i počela je djelovati na prvoj crti bojišnice uz Kupu.  Inicijativu za utvrđivanjem Dana hrvatskih branitelja pokrenuo je Odbor za hrvatske branitelje Zagrebačke županije, koji će biti i nositelj obilježavanja koje će se svake godine održavati u drugom gradu ili općini na području županije.

Za vrijeme aktualnog sata vijećnike je interesiralo koliko zaposlenika ima u Zagrebačkoj županiji, jesu li stanovnici Županije informirani o nužnosti legaliziranja objekata te koliko je zahtjeva podneseno, kada se planira realizirati projekt Naftalana, planira li se i ove godine bespovratne potpore za obrtnike te male i srednje poduzetnike. Vijećnici su tražili i da im se pojasne trenutno raspisani natječaji u poljoprivredi, kao i na kojim sve projektima EU fondova radi Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije. Pitali su i kada se planira  sanacija ceste Komin-Konjščina te izgradnja kružnog toka u Vrbovcu, itd.  (zg-magazin)